Як зберегти полуницю свіжою


Настає сезон дешевої і смачної садової полуниці, перші ягоди вже дозріли! Як надовго зберегти їх свіжими і розтягнути задоволення, читайте у цій статті.

Тільки но знята з грядки полуниця, якщо правильно її зберігати, протримається в холодильнику тиждень. Але ніхто не знає, скільки вас прочекали ягоди на прилавку. Нижче - кілька лайфхаків, за допомогою яких полуниця протримається на пару днів довше.

1. Вибирайте свіжі ягоди

Зберігання продуктів починається з покупки. Коли ви обираєте полуницю, уважно огляньте самі ягоди і ємність, в якій вони зберігаються. Якщо полуниця потемніла, стала м'якою, а на стінках коробки залишилися шматочки м'якоті, то ягоди вже почали псуватися. Навіть кілька ягід з цвіллю - ознака несвіжого продукту.

Коли ви збираєте полуницю з власних грядок, знімайте повністю почервонілі, але ще тверді ягоди, не чекаючи, поки вони розм'якнуть.


2. Перебирайте полуницю відразу після покупки

Навіть якщо дуже хочеться поставити коробку в холодильник і діставати її, тільки щоб залити ягоди вершками, потрібно зробити зусилля і перебрати всі ягоди після покупки. У найчистішої, найсвіжішої партії ягід з магазину може знайтися пара запліснявілих. Від них потрібно негайно позбутися, інакше ця ложка дьогтю зіпсує всю бочку меду.

Те ж відноситься і до продуктів, що зберігаються поруч: цвіль швидко псує полуницю, так що в холодильнику тримайте тільки свіжі фрукти.

3. Вибирайте правильну тару для зберігання

У хорошій упаковці полуниця довше залишиться свіжою, а хороша упаковка для ягід - це коробки з міцного картону або дерева з отворами для вентиляції. Може підійти і пластик, але в ньому теж повинні бути пророблені отвори. Чим тонше шар ягід, тим довше вони пролежать в холодильнику. Перекладайте шари полуниці паперовими рушниками, щоб вони вбирали зайву вологу.


4. Не мийте всі ягоди відразу

Полуницю потрібно мити тільки перед тим, як збираєтеся її з'їсти. Якщо залишити ягоди вологими, то вони зіпсуються швидше, так що відкладіть водні процедури до того, як вирішите використовувати полуницю. Коли потрібно зберігати саме чисті ягоди, після миття викладіть їх на паперовий рушник і просушіть.

5. Використовуйте оцет

Суміш води та оцту допомагає видалити бактерії з поверхні ягід краще, ніж просто вода. Але цей спосіб потрібно застосовувати тільки в тому випадку, якщо в одній партії було багато зіпсованих ягід: тоді користь від обробки буде вище, ніж шкода від надлишку вологи.

Зробіть розчин, змішавши оцет з водою в пропорції 1:3. Обробіть ягоди з розпилювача або промийте, акуратно протираючи кожну ягоду. У будь-якому випадку не забудьте просушити полуницю на паперовому рушнику.


6. Зберігайте ягоди в спеціальному відділенні холодильника

В останні кілька років майже всі холодильники випускаються зі спеціальними відділеннями, температура в яких не перевищує 2 ºС. Саме туди потрібно покласти ягоди.

7. Заморожуйте полуницю

Багато хто незадоволений цим способом, тому що після розморожування ягоди розповзаються і перетворюються в кашу. Щоб цього не сталося, відправляйте в морозилку тільки міцні ягоди і тільки після видалення листя, стебла і просушіть полуницю після миття.

Якщо заморожуєте полуницю цілком, підійдіть до процесу творчо. Наприклад, умочіть ягоди в розтоплений шоколад або в йогурт перед заморожуванням.


Дотримуйтесь певного правила: щоб ягоди зберегли гарну форму, спочатку викладайте їх по одній, а потім вже пересипайте в пакети або коробки. У пакетах має залишатися місце, щоб полуниця не перетворилася на крижану глибу.

8. Заморожуйте полуничне пюре

Якщо ягоди не витримають випробування морозом, а з'їсти їх прямо зараз не вийде, не чиніть опір обставинам. Зробіть пюре, і вже його відправте в морозилку. Потім ви зможете додавати подрібнені ягоди в коктейлі або робити з них начинку для пирогів.


9. Розморожуйте правильно

Не ставте ягоди в мікрохвильовку або під струмінь води, так вони гарантовано розм'якнуть. Дайте їм відтанути в холодильнику і їжте, поки в них присутні кристалики льоду. Повністю розморожена полуниця все одно втрачає форму.

10. Збережіть полуницю в цукровому сиропі

Це надійний спосіб зберегти ягоди, але, по суті, у вас вийде майже варення. На 800 г ягід потрібно 400 г цукру і три склянки води. Промийте полуницю і опустіть її на 30-60 секунд в окріп. Потім перекладіть в простерилізовані банки. Залийте киплячим сиропом з води і цукру, закрийте простерилізованими кришками.


11. Залийте полуницю пектиновим сиропом

Це не найпоширеніший спосіб, тому що пектиновий порошок рідко стоїть на полицях звичайних магазинів. Але купити його можна. Пектин - природний стабілізатор, найчастіше його отримують з яблук. У стерильні банки складіть чисті ягоди і залийте їх кип'яченим (охолонутим) пектиновим сиропом (пропорції приготування змінюються залежно від виробника, так що дотримуйтесь інструкцій на упаковці). Полуниця збереже природний смак, але недовго - така консервація не надто надійна. В пектині ягоди теж можна заморожувати для більшого збереження.

Джерело статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...