Жирний сюрприз. Вся правда про жири


Ми так сильно боїмося шкідливих жирів, що стали забувати про справжнього ворога здорового тіла - вуглеводи. У цій статті ми розповімо всю правду про жири.


Ми віримо в те, що жири - це єдина перешкода на шляху до красивої фігури. Дієти з низьким вмістом жирів десятки років вважаються способом прожити здорове і довге життя. Однак звідки пішла ця теорія, і чи є в цьому сенс? Відповіді на ці питання є в книзі Ніни Тейкоз, ми ж пропонуємо вам коротку цитату з неї.

Історія

Теорія про те, що насичені жири завдають шкоди нашому здоров'ю і призводять до захворювань серця, почала свій хід по світу в 1950 році завдяки нутриціоністу Ансель Кейз. Під час Другої світової війни він винайшов спеціальний раціон для солдатів, який містив велику кількість поживних елементів.

Кейз також захоплювався фізіологією і вирішив направити свої знання на дослідження хвороб серця. Дослідження привели його до такого висновку:
Надмірне споживання людиною жирів відіграє ключову роль у розвитку серцевих хвороб.
Жир збільшує рівень холестерину → великий рівень холестерину збільшує шанс виникнення хвороб серця. Все логічно.

У 1958 році Кейз почав експеримент з людьми, розділивши їх на дві групи. Перша група споживала велику кількість їжі з насиченими жирами, друга - з ненасиченими. Експеримент показав, що рівень холестерину людей з першої групи зріс, а з другої - знизився. З цього випливав логічний висновок:
Насичені жири - шкідливо, ненасичені - корисно.
Наслідки

Гіпотеза Кейза швидко поширилася по всьому світу. Першою організацією, яка її підтримала, стала AHA (American Heart Association), яка займалася дослідженнями серцево-судинних захворювань. Пізніше підключилися великі видання, такі як The Times, і вже практично кожна людина в США знала, що насичені жири - головний ворог людства.

Американський уряд почав проштовхувати цю ідею в харчову промисловість. Основним аналогом тваринних жирів стали рослинні масла. Однак для того щоб використовувати їх в їжі, потрібно було провести процес гідрогенізації. Внаслідок цього виходив інший продукт - транс-жири.

Транс-жири стали використовуватися всюди, і це не могло не позначитися на здоров'ї людей. Дослідження, проведене в 1994 році Йозефом Джудд, показало, який вплив на нас чинять транс-жири. Були взяті дві групи людей. Перша споживала їжу з великим вмістом оливкової олії, друга - з великим вмістом транс-жирів. Виходячи з нього, дієта з великим вмістом транс-жирів значно збільшувала рівень холестерину.

Дослідження також набуло розголосу, і тепер виробники їжі повинні були знову придумувати заміну, але вже транс-жирів. І ця заміна і досі шкідлива для нашого здоров'я.

Рішення

Як вже було сказано, найбільш корисними оліями є неперероблені рослинні масла. Однак, вибираючи дієту, варто звертати увагу не на кількість жирів, а на кількість вуглеводів. Не варто сліпо ненавидіти насичені жири, вони теж важливі для нашого здоров'я. Але два основних правила, яких потрібно дотримуватися в дієті, звучать так:
  1. Невелика кількість вуглеводів.
  2. Достатнє споживання правильних жирів.

І пам'ятайте, що розрекламовані продукти з «низьким вмістом жирів» найчастіше виявляються повні цукру, який набагато шкідливіше.

На що ви насамперед звертаєте увагу, купуючи продукти? На жири, вуглеводи або взагалі не паритеся з цього приводу?

Джерело статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...