Суперфуд: чудо чи маркетинговий прийом?


Діабет, інфаркт, рак ... Чи можна такі серйозні захворювання вилікувати або хоча б запобігти, харчуючись суперфудами? Спробуємо розібратися.


Суперфуд (superfood, супер`їжа, суперпродукти) - це рослинні продукти з високою концентрацією корисних речовин. Їх хімічний склад не схожий на звичайні продукти (занадто багато білка, вітамінів, мінералів, незамінних кислот і антиоксидантів), а їх властивостями приписується приставка «понад». Приклади: ягоди годжі і асаї, насіння Чіа, сирі какао-боби і так далі.
Книги про здорове харчування, що рябіють обкладинками зі словами «супер» і «чудо» і обіцяють плоский живіт до літа, варто було б продавати укупі з тлумачним словником. З нього читач дізнався б, що «диво» - це явище, яке не можна пояснити відомими науковими чи природними законами.
Чи чудодійне кокосове масло, насіння чіа або яблучний оцет? Немає жодних наукових доказів, що якщо ви наповните раціон суперпродуктами, то отримаєте обіцяний чудовий ефект.
дієтолог Дуейн Меллор (Duane Mellor), доцент Ноттінгемського університету і член Британської асоціації дієтологів
 «Суперфуд» - маркетинговий термін. Але люди читають огляди в Інтернеті і починають вірити в чарівні властивості суперпродуктів. Чому?

Відповідь проста. Уявіть мага, який в диму пахощів водить руками перед дзеркалом і нашіптує «чарівні» слова. Поки глядачі, відкривши роти, спостерігають дійство, його спритний спільник обчищає їхні кишені. Навколо Суперфуду в'ються клуби наукової та псевдонаукової інформації, а саме слово, коротке і звучне, викликає довіру.
Суперпродукти часто описуються хитромудрим вченим жаргоном. Наприклад: «зберігають когнітивні функції». Це вода, але науковий стиль тверджень вселяє людям довіру - «ммм, це щось корисне для здоров'я». З усіх сторін ллється інформація про антиоксиданти і вільні радикали, але мало хто розуміє, що насправді означають ці слова.
Вільні радикали - це нестабільні молекули або атоми, які відіграють роль окислювача і легко вступають в хімічні реакції. Нестабільність пояснюється наявністю неспареного електрона на зовнішній орбіталі. У пошуках відсутнього електрона вільні радикали постійно атакують клітини організму (у тому числі ДНК). Пошкодження клітини в результаті окислення називається окислювальним стресом. Він, у свою чергу, може спровокувати серйозні захворювання: атеросклероз, рак, діабет.

Але у вільних радикалів є і корисні функції. Імунна система використовує окислювальний стрес для боротьби з вірусами і бактеріями. Крім того, вільні радикали відіграють важливу роль в клітинній комунікації. Нейтралізувати шкідливий вплив вільних радикалів покликані антиоксиданти. Як вишибали в нічних клубах охороняють відвідувачів від п'яних і буйних, так і антиоксиданти захищають мембрани клітин від окислення.

Дуейн Меллор пояснює:
Частина антиоксидантів (глутатіон і сечова кислота) ми виробляємо самі, а частина (вітаміни А, С, Е) отримуємо зі звичайної їжі. У багатьох Суперфудах (наприклад, в насінні Чіа) антиоксиданти служать захисту самої рослини, зокрема від ультрафіолету, від прогорклости масел. Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) не забороняє виробникам говорити, що суперпродукти багаті антиоксидантами, але юридично виробники не мають права стверджувати, що Суперфуди корисні для здоров'я. Придивіться уважно до формулювань на упаковках.
 Більш того, не дає результатів навіть застосування антиоксидантних добавок.

У недавньому дослідженні, опублікованому на сторінках «Медичного журналу Нової Англії» (The New England Journal of Medicine, NEJM), говориться, що вітамін Е не робить профілактичного ефекту щодо серцево-судинних хвороб. Такий висновок був зроблений за результатами спостереження більш ніж за 10 000 чоловік впродовж 4,5 років. Інші вишукування про вплив антиоксидантних добавок також бентежать.

Частково це пояснюється тим, що дієта - це складна система правил споживання їжі. Важко оцінити користь окремо взятих компонентів, включених в раціон. Оскільки поживні властивості багатьох продуктів виявляються тільки в рамках збалансованої дієти. Так, дослідження показують, що бета-каротин з вареної моркви найпростіше засвоюється нашим організмом, так само швидко засвоюється лікопін отриманий з томатів, политих оливковою олією.

Але невже все, що пишуть в книгах і на сайтах про здорове харчування, про продукти, що допомагають худнути і зміцнюють імунітет, неправда? Адже є цілком стрункі теорії, створені недурними людьми.
Проблема цих теорій в тому, що вони ґрунтуються на експериментах, проведених на тваринах або на людських клітинах, але в лабораторних умовах. Наскільки вони ефективні відносно конкретних людей в реальному житті - невідомо. До тверджень типу «селера лікує простатит» варто ставитися з інтересом, але і з обережністю.
Алі Кхаванді (Ali Khavandi), кардіолог Королівського об'єднаного госпіталю англійського міста Бат
«Як лікар, я вважаю, що ми випускаємо з уваги головне, - говорить він про важливість здорового харчування в профілактиці хронічних хвороб серця і діабету. - Останні кілька років лікарів, принаймні кардіологів, цікавили більш привабливі методи запобігання захворювань (нові ліки, стенти, техніки оперування), а область, пов'язана з дієтою, залишалася в тіні. В результаті вона наповнилася некваліфікованими людьми, що називають себе гуру здоров'я і поширюють неправдиву інформацію. Як лікар, я вважаю, що медики зобов'язані давати авторитетні експертні оцінки з питань здорового харчування ».

Але відвернути увагу від розкручених дієтологів і Суперфуду непросто. Те, що говорить про харчування традиційна медицина, надійно і перевірено роками, але воно є старим, а тому нецікаво людям.

  • Фрукти, овочі, горіхи і цільнозернові крупи корисні.
  • Організму потрібні жири. Віддавайте перевагу ненасиченим жирним кислотам (оливкова олія, морська риба). Але натуральні продукти, що містять насичені жири (вершкове масло, червоне м'ясо), в помірних кількостях не принесуть шкоди.
  • Тримайтеся подалі від мучного, ковбасних виробів, транс-жирів (маргарин, пальмова олія) і фастфуду.

Елементарні рекомендації, але вони не містять в собі сенсації, а тому меркнуть на тлі статей про чудодійний Суперфуд. Особливо це помітно на прикладі антиканцерогенних суперпродуктів.

«Зрозуміло, немає ніякої дієти, що запобігає раку, - говорить Джастін Стеббінг, онколог, професор Імперського коледжу Лондона. - Але пацієнти постійно запитують мене про такі продукти. Настільки важка хвороба, як рак, позбавляє почуття контролю - від вас мало що залежить. Повернути контроль люди намагаються за допомогою дієти. Це просте рішення, до того ж Інтернет постійно підбурює до нього. Але важливо розуміти, що контент створюють люди, і черпати інформацію треба з авторитетних сайтів ».

Дуейн Меллор дає ще одну рекомендацію, що дозволяє відрізнити голослівну заяву від істинної.
EFSA строго стежить за формулюваннями, використовуваними в маркетингу. Якщо ви бачите гучний заголовок в блозі про здорове харчування, запитайте себе, чому компанії-виробники не використовують це в рекламі? Якби даний продукт дійсно зцілював від раку, це напевно було б у кожному слогані і великими літерами на всіх упаковках.
Міфи і факти про 5 суперпродів

кокосове масло
Кокосове масло містить насичені жирні кислоти. Хоча все менше говорять про те, що вони закупорюють судини серця, як вважалося раніше, не можна взяти і сліпо повірити, що вони корисні. Останні дослідження демонструють, що насичені жири підвищують рівень як «поганого», так і «хорошого» холестерину.

Кокосове масло складається переважно з середньоланцюгових тригліцеридів (Medium Chain Triglycerides, або MCT). Це вид синтетичного дієтичного жиру. Вважається, що він сприяє спалюванню жиру. Але в дослідженнях на людях це не підтвердилося.

Інші заяви про користь кокосового масла зводяться до того, що воно регулює рівень цукру в крові і служить профілактичним засобом щодо захворювань серця і хвороби Альцгеймера. Але знову ж таки - жодних дослідів на людях.

Немає нічого поганого в невеликій кількості кокосового масла. Наприклад, воно є інгредієнтом страв тайської кухні. Але не варто вживати його щодня.
Дуейн Меллор
яблучний оцет 
Яблучному оцту приписується цілий букет чудодійних властивостей. Нібито він:

  • бореться з розладами травлення;
  • знижує рівень холестерину;
  • допомагає контролювати рівень цукру в крові;
  • знімає болі в горлі;
  • позбавляє від лупи і прищів;
  • заряджає енергією;
  • служить профілактикою раку.

Жодне з цих тверджень не підтверджене EFSA. Більшість досліджень проводилося на тваринах або на людських клітинах в лабораторіях.

Яблучний оцет - це насамперед приправий, а не самостійний продукт. Використовуйте його для заправки салатів замість калорійних масел і майонезу, а також додавайте до соусів, щоб надати їм аромат і зменшити споживання солі. Це дійсно принесе користь.
Дуейн Меллор


Мед манука
Манука - це дикий чагарник, що росте в Новій Зеландії. Мед з нектару його квіток вважається суперпродуктом. Він, як і будь-який інший мед, містить перекис водню, звідси і антибактеріальні властивості. На користь антибактеріальної дії говорить також підвищений вміст метилгліоксалю.

Дослідження вказують на те, що мед манука знімає симптоми інфекційних захворювань (наприклад, кашель). Але неясно, чи дійсно такі сильні його протимікробні властивості або він просто надає пом'якшувальну дію, як і будь який сироп.

Регулюючі органи вважають заяви про беззастережну користь меду манука розпливчастими. Якщо ми говоримо про користь для здоров'я, то повинні пам'ятати, що в ньому невиправдано багато цукру в порівнянні з концентрацією активних сполук.
Дуейн Меллор


Водорість спіруліна

Це ще один суперпродукт, якому приписуються чудодійні властивості: від нормалізації функцій організму до профілактики хвороб. Але в Національному інституті здоров'я США (The US National Institutes of Health) говорять, що немає достатніх наукових доказів користі спіруліни для здоров'я. Так, були відхилені заяви про те, що вживання цієї водорості дозволяє контролювати артеріальний тиск і цукровий діабет, а також деякі психічні розлади (тривогу, депресію, синдром дефіциту уваги і гіперактивності).

У спіруліни містяться поживні речовини: кальцій, калій, магній, залізо, вітаміни групи В, незамінні амінокислоти та інші. Але невідомо, чи сприймає організм ці біогени з рослин.
Не можна вважати, що спіруліна - комплексне джерело всіх поживних речовин. Замість того щоб купувати якісь добавки, краще витрачайте гроші на свіжі овочі та фрукти. Вони набагато корисніше будь-яких БАДів.
Дуейн Меллор

Насіння Чіа

Насіння Чіа напхані антиоксидантами, але, як уже казалося, більшість з них має рослинне походження і недоступно для нас. Вони також багаті на омега-3. Однак поліненасичені жирні кислоти краще отримувати не з рослинних продуктів, а з морської риби. Чіа будуть хорошою альтернативою тільки для людей, які не їдять рибу.

Ще одна «чудодійна властивість» насіння Чіа - схуднення. У них багато білка і волокон, завдяки чому нібито довго не відчуваєш голоду і втрачаєш вагу. Але дослідження не демонструють жодних доказів на користь цієї заяви. Також як і в підтримку того, що насіння Чіа знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Насіння Чіа можна додавати в хліб, щоб змінити його текстуру. Адже лляні насіння, як і чіа, багаті омега-3, але їм не приписують чудодійних властивостей, а додають у страви просто як незвичайний інгредієнт.
Дуейн Меллор
А що ви думаєте про Суперфуд? Чи мають суперпродукти чудодійні властивості, або це не більше ніж маркетинговий хід? Висловлюйтеся в коментарях.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...