Гірка правда про цукор та його вплив на наше здоров'я


Лайфхакер попереджує: надмірне споживання цукру шкодить вашому здоров'ю!


У світі здорового харчування ніколи не буває тихо. За останні кілька років ми стали свідками полювання на жир, який, як передбачалося, винен у тому, що ми набираємо вагу, а також безпосередньо впливає на тривалість життя. Потім про жир трохи призабули і почалася глютенова лихоманка. Зараз у центрі уваги цукор.

На щастя, наука робить успіхи в розумінні того, як насправді працює наш організм, а Всесвітня організація охорони здоров'я сприяє поширенню отриманих знань.

У минулому році ВООЗ зробила дуже сміливий крок, закликавши людей обмежити споживання цукру до показника, який не перевищує 5% від загальної кількості калорій в день. Це дуже різке зниження, оскільки, наприклад, за даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, в середньому американець отримує з цукром близько 16% калорій. З метою більш наочного подання кількості цукру, який міститься в продуктах вони планують змінити етикетки продуктів, щоб ті відображали реальну кількість цукру, який додається в ході виробничого процесу.

Ситуація з цукром посилюється тим, що корпорації, які займаються виробництвом продуктів харчування і напоїв, навмисно дезінформують споживачів за допомогою всіляких рекламних кампаній, а також намагаються приховати або применшити реальні ризики для здоров'я.

Так, він шкідливий

Спочатку винуватим порахували більш вигідний виробництву замінник звичайного цукру в газованій воді та інших продуктах - сироп з високим вмістом фруктози. Через відмінності в хімічному складі всмоктування у випадку з ним відбувається швидше. Проте більш точні і тривалі дослідження, результати яких доступні зараз, показують, що небезпечний є цукор, навіть з цукрової тростини.

Спочатку цукор вважався однією з причин ожиріння, діабету, а також додатковим фактором ризику виникнення раку. Тепер цукор розглядається як незалежний фактор ризику, здатний викликати цілий ряд серцево-судинних захворювань і хронічні хвороби, в тому числі цироз печінки і деменцію.

15-річне дослідження, опубліковане навесні цього року в Journal of the American Heart Association Internal Medicine, показало, що люди, які отримують з цукру більше чверті калорій в день, мають удвічі збільшений ризик померти від одного з супутніх захворювань, ніж ті, в чиєму раціоні на цукор припадає менше 10% від загального числа калорій. При цьому стать, вік, рівень фізичної активності і індекс маси тіла не мають значення. Надмірне вживання цукру вбиває всіх однаково.
Надлишок цукру робить нас не тільки товстими, але й хворими. Цукор також впливає на психічне здоров'я, викликаючи підвищений ризик депресії.
Сильніше, ніж кокаїн

Ще більше насторожує зростаюче число доказів наявності залежності від цукру. Одна справа, коли ти просто перестаєш вживати шкідливий продукт і не відчуваєш дискомфорту. Але якщо тут замішана залежність, то стає дійсно не по собі.

Оскільки експерименти над людьми не вітаються, розкрити суть цукру довелося щурам. Його споживання дійсно викликає звикання, стимулюючи області мозку, що відповідають за задоволення. Цікаво те, що цукор в ході дослідів впливав на ці центри сильніше, ніж кокаїн.

Ненсі Епплтон, доктор психологічних наук і автор книги Suicide By Sugar: A Startling Look at Our # 1 National Addiction, називає ключовою проблемою саме те, що, хоча наш розум говорить «я не хочу це», наше тіло говорить «мені це потрібно» . А виробники, в свою чергу, не квапляться попереджати, наскільки широкий асортимент продуктів, що містять цукор.

Згідно з даними Гарвардської школи громадського здоров'я, більше 70% американців щодня споживають більше 22 чайних ложок цукру. Звучить вражаюче, але варто порахувати цукор у всій їжі, яку неуважна до харчування людина з'їдає в день (включаючи той начебто не дуже солодкий йогурт, кисло-солодкий соус до обіднього гарніру, ще пару шматочків печіва і цукерок на перекус і келишок солодкого чаю), як все встає на свої місця.

Якщо додержуватися вказаної на початку статті рекомендації ВООЗ «не більше 5% калорій на цукор в день», то такій людині доведеться вкластися в шість чайних ложок (при нормі 2000 ккал на день).

Не фітнесу заради

Найхитріший цукровмісник - напої, у тому числі газована вода. Мова навіть не йде про ті величезні дволітрових пляшках, які продаються в супермаркетах і заманюють більш низькою ціною по відношенню до обсягу, або про ті величезні склянки з колою, які зараз можна замовити в ресторанах швидкого харчування.

Виробник намагається створити в нашій голові думку про те, що якщо напій «спортивний», то він обов'язково корисний, ну або як мінімум не шкідливий. Так з'явилися всілякі фітнес-пляшечки з рідинами, які ніби як треба пити до або під час тренувань. Втім, не поспішайте купувати це чудо, адже там той самий цукор + сіль (тільки газу немає).

Фабіо Комана, професор в університеті Сан-Дієго і представник національної академії спортивної медицини США, не вважає за необхідне споживання цукру перед тренуваннями:

Якщо ви збираєтеся в спортзал і ваше тренування становить 60 хвилин або менше, то вам не потрібен додатковий цукор і ці фітнес-напої. Все, що вам потрібно під час тренувань - це вода. Ваше харчування дасть вам все інше.

Винятком можуть стати спортсмени, чиї тренування тривають як мінімум 90 хвилин і дуже інтенсивні.

Бійтеся підробок

Мова, звичайно ж, йде про цукрозамінники. Незважаючи на те, що вони здаються порятунком для тих, хто жити не може без газованої води, але не хоче товстіти, дієтична кола і подібні штуки можуть виявитися шкідливі в довгостроковій перспективі. Більш свіжі дослідження на дану тему показують, що дієтична газована вода також сприяє розвитку ожиріння, діабету другого типу, метаболічного синдрому і серцево-судинних захворювань. Цукрозамінники обманюють наші рецептори, змушуючи мозок вважати, що ми отримали справжній цукор, хоча цього не сталося. В результаті серйозно дестабілізується обмін речовин.

Ще один вкрай важливий момент, що стосується вибору продуктів, - вміння розпізнавати в складі цукор. Навіть якщо реклама та упаковка запевняє вас, що це абсолютно здоровий і корисний продукт, реальність може бути абсолютно протилежною. Подивіться на вміст вуглеводів. Якщо їх багато, то ви фактично збираєтеся вжити зайві калорії без будь-якої поживної користі для організму.

Кожен раз, коли мова заходить про харчування, в тему неминуче потрапляють харчові корпорації.

Компаніям потрібно дуже багато часу, перш ніж вони створять щось, від чого людина відчуває таку ж насолоду, як від цукру. Вони знають, що цукор викликає залежність і люди прийдуть за добавкою.

На жаль, величезні рекламні бюджети дозволяють їм створювати будь ілюзії в очах споживачів. Цим компаніям вигідно виробляти їжу, що працює як наркотик.

Джерело статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...