Цукор призводить до надмірної ваги і передчасного старіння, він робить наш організм залежним і піддає його ризику серцево-судинних захворювань. У цій статті доктор Роберт Лустіг доводить дані постулати.
Сіль - біла смерть, а цукор - солодка. Так вважає ендокринолог, доктор медичних наук, автор кількох книг, присвячених проблемі ожиріння, і популярних лекцій («Цукор: гірка правда», «Жирний шанс: фруктоза 2.0») Роберт Лустіг (Robert Lustig).
На його думку, виробники додають цукор у всі продукти, навіть в «здорові», що може призвести до катастрофи. Чому? Відповідь доктора Лустіга нижче.
Цукор призводить до ожиріння
13% калорій, споживаних середньостатистичним американцем щодня, - це цукор. 22 чайні ложки в день (якщо підсумувати всю сахарозу, споживану протягом доби через продукти харчування). При нормі в 6 для жінок і 9 для чоловіків.
Але звинувачувати в своїх зайвих кілограмах харчову промисловість нерозумно. За словами Лустіга, людина сама вибирає, чим заправити салат - солодким соусом або оливковою олією.
Цукор дурить наш мозок
Сахароза складається з двох моносахаридів - глюкози і фруктози. Остання збільшує резистентність організму гормону голоду (лептину). Зазвичай людина втрачає контроль над своїм апетитом при надмірному вживанні калорійної їжі. Але дослідження показали - фруктоза теж обманює наш мозок.
Лептин регулює енергетичний обмін організму і повідомляє мозку: «Я наївся». Фруктоза перешкоджає попаданню лептину в мозок і створює відчуття голоду.
Цукор - каталізатор старості
На думку доктора Лустіга, цукор вносить відчутний внесок у процес старіння, так як фруктоза, складова 50% молекули сахарози, вивільняє радикали кисню, які, в свою чергу, прискорюють темпи розвитку і загибелі клітин, а також сприяють розвитку хронічних захворювань (цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні та інші хвороби).
При цьому Лустіг застерігає - цукор, а разом з ним і старість, «ховається», часом, у несподіваних продуктах. Наприклад, кетчупі і томатній пасті.
Цукор - псує наш організм
Коли цукор взаємодіє з білками, в організмі відбувається, так звана, реакція Майяра. За нормальних умов швидкість цієї реакції настільки мала, що її продукти встигають піти.
Однак чим вище рівень цукру в крові, тим вище швидкість реакції. Накопичуючись, продукти реакції призводять до численних порушень в роботі організму. Зокрема, накопичення деяких пізніх продуктів реакції Майяра провокує вікові зміни в тканинах. Буквально - вони «іржавіють».
За словами Лустіга, звичка балувати себе чимось солоденьким підтримує і прискорює цей процес.
Цукор призводить до накопичення жиру в печінці
Стеатоз печінки - це порушення обміну речовин, при якому в печінкових клітинах відбувається скупчення жиру. Одна з основних причин стеатоза - незбалансоване харчування. При надмірному вживанні цукру, печінка не справляється з його переробкою. Підшлункова залоза намагається прийти на допомогу і починає виробляти додатковий інсулін. Це, так званий, неалкогольний стеатоз (неалкогольна жирова хвороба печінки).
Дослідження, проведене Американським журналом клінічного харчування (American Journal of Clinical Nutrition) встановило: люди, які споживають 1000 зайвих калорій в день за рахунок солодощів, тільки в 2% випадків мають зайву вагу, але в 27% випадків у них спостерігається скупчення жиру в печінці.
Цукор - це «наркотик»
Дофамін - «гормон бажань». Він - важлива частина «системи заохочення» мозку. Дофамін викликає почуття задоволення, коли ми займаємося сексом або їмо смачну їжу. З точки зору психології, дофамін - це наш мотиватор. Якщо у людини порушено вироблення цього гормону, йому нічого не хочеться, він ні від чого не отримує задоволення.
Цукор сприяє виробленню дофаміну. При цьому, поступово організм підсаджується на солодку «голку» і вимагає все більші дози, інакше насолода не настає.
Цукор - артеріальний кілер
Ендотелій - це клітини, що вистилають внутрішню поверхню кровоносних і лімфатичних судин, а також серцевих порожнин. Ендотелій виконує ряд важливих функцій: контроль за згортанням крові, регуляція артеріального тиску та інші. Ендотелій чутливий до хімічних пошкоджень, до яких, в свою чергу, може призвести цукор.
Вірніше, глюкоза що міститься в ньому. Вона «налипає» на стінки судин, окислюючи і руйнуючи ендотелій.
На думку Лустіга, цукор міститься навіть в м'ясі, що купується в магазині в напівготовому вигляді. Щоб зберегти здоров'я і застерегти себе від надмірного споживання цукру, він рекомендує:
- не купувати напівфабрикати;
- уважно читати етикетки;
- їсти натуральні продукти;
- купувати йогурти з вмістом цукру не більше 10 грамів (наприклад, грецький);
- замінити лимонад натуральними соками.
Інші поради доктора Лустіга ви знайдете в його лекціях.
Скільки цукру в день споживаєте ви?
Джерело статті.
Немає коментарів:
Дописати коментар