Чому варто вилучити цукор з раціону


Цукор призводить до надмірної ваги і передчасного старіння, він робить наш організм залежним і піддає його ризику серцево-судинних захворювань. У цій статті доктор Роберт Лустіг доводить дані постулати.


Сіль - біла смерть, а цукор - солодка. Так вважає ендокринолог, доктор медичних наук, автор кількох книг, присвячених проблемі ожиріння, і популярних лекцій («Цукор: гірка правда», «Жирний шанс: фруктоза 2.0») Роберт Лустіг (Robert Lustig).

На його думку, виробники додають цукор у всі продукти, навіть в «здорові», що може призвести до катастрофи. Чому? Відповідь доктора Лустіга нижче.

Цукор призводить до ожиріння

13% калорій, споживаних середньостатистичним американцем щодня, - це цукор. 22 чайні ложки в день (якщо підсумувати всю сахарозу, споживану протягом доби через продукти харчування). При нормі в 6 для жінок і 9 для чоловіків.

Але звинувачувати в своїх зайвих кілограмах харчову промисловість нерозумно. За словами Лустіга, людина сама вибирає, чим заправити салат - солодким соусом або оливковою олією.

Цукор дурить наш мозок

Сахароза складається з двох моносахаридів - глюкози і фруктози. Остання збільшує резистентність організму гормону голоду (лептину). Зазвичай людина втрачає контроль над своїм апетитом при надмірному вживанні калорійної їжі. Але дослідження показали - фруктоза теж обманює наш мозок.

Лептин регулює енергетичний обмін організму і повідомляє мозку: «Я наївся». Фруктоза перешкоджає попаданню лептину в мозок і створює відчуття голоду.

Цукор - каталізатор старості

На думку доктора Лустіга, цукор вносить відчутний внесок у процес старіння, так як фруктоза, складова 50% молекули сахарози, вивільняє радикали кисню, які, в свою чергу, прискорюють темпи розвитку і загибелі клітин, а також сприяють розвитку хронічних захворювань (цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні та інші хвороби).

При цьому Лустіг застерігає - цукор, а разом з ним і старість, «ховається», часом, у несподіваних продуктах. Наприклад, кетчупі і томатній пасті.

Цукор - псує наш організм

Коли цукор взаємодіє з білками, в організмі відбувається, так звана, реакція Майяра. За нормальних умов швидкість цієї реакції настільки мала, що її продукти встигають піти.

Однак чим вище рівень цукру в крові, тим вище швидкість реакції. Накопичуючись, продукти реакції призводять до численних порушень в роботі організму. Зокрема, накопичення деяких пізніх продуктів реакції Майяра провокує вікові зміни в тканинах. Буквально - вони «іржавіють».

За словами Лустіга, звичка балувати себе чимось солоденьким підтримує і прискорює цей процес.

Цукор призводить до накопичення жиру в печінці

Стеатоз печінки - це порушення обміну речовин, при якому в печінкових клітинах відбувається скупчення жиру. Одна з основних причин стеатоза - незбалансоване харчування. При надмірному вживанні цукру, печінка не справляється з його переробкою. Підшлункова залоза намагається прийти на допомогу і починає виробляти додатковий інсулін. Це, так званий, неалкогольний стеатоз (неалкогольна жирова хвороба печінки).

Дослідження, проведене Американським журналом клінічного харчування (American Journal of Clinical Nutrition) встановило: люди, які споживають 1000 зайвих калорій в день за рахунок солодощів, тільки в 2% випадків мають зайву вагу, але в 27% випадків у них спостерігається скупчення жиру в печінці.

Цукор - це «наркотик»

Дофамін - «гормон бажань». Він - важлива частина «системи заохочення» мозку. Дофамін викликає почуття задоволення, коли ми займаємося сексом або їмо смачну їжу. З точки зору психології, дофамін - це наш мотиватор. Якщо у людини порушено вироблення цього гормону, йому нічого не хочеться, він ні від чого не отримує задоволення.

Цукор сприяє виробленню дофаміну. При цьому, поступово організм підсаджується на солодку «голку» і вимагає все більші дози, інакше насолода не настає.

Цукор - артеріальний кілер

Ендотелій - це клітини, що вистилають внутрішню поверхню кровоносних і лімфатичних судин, а також серцевих порожнин. Ендотелій виконує ряд важливих функцій: контроль за згортанням крові, регуляція артеріального тиску та інші. Ендотелій чутливий до хімічних пошкоджень, до яких, в свою чергу, може призвести цукор.

Вірніше, глюкоза що міститься в ньому. Вона «налипає» на стінки судин, окислюючи і руйнуючи ендотелій.

На думку Лустіга, цукор міститься навіть в м'ясі, що купується в магазині в напівготовому вигляді. Щоб зберегти здоров'я і застерегти себе від надмірного споживання цукру, він рекомендує:
  • не купувати напівфабрикати;
  • уважно читати етикетки;
  • їсти натуральні продукти;
  • купувати йогурти з вмістом цукру не більше 10 грамів (наприклад, грецький);
  • замінити лимонад натуральними соками.

Інші поради доктора Лустіга ви знайдете в його лекціях.

Скільки цукру в день споживаєте ви?

Джерело статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...