Залізо - один з найпоширеніших елементів у природі. Цей важливий для людського організму мікроелемент, який бере участь у багатьох процесах життєдіяльності людини - в кровотворенні, насиченні тканин киснем і обміні речовин. Для нормального функціонування організму добова норма заліза - для чоловіків до 10-12 мг, для жінок 15-20 мг.
Функції заліза в організмі людини
Найвідоміша залізовмісна органічна сполука - гемоглобін, який здатний зв'язувати і віддавати кисень. Головне завдання гемоглобіну - насичення клітин тканин молекулярним киснем. До складу молекули гемоглобіну входить атомом двовалентного заліза. При проходженні еритроцитів через легеневі капіляри атом з двовалентним залізом приєднує до себе кисень і перетворюється в оксигемоглобін. Зворотна реакція відбувається в клітинах тканин організму - кисень відщеплюється від молекули оксигемоглобіну, тим самим насичуючи їх молекулярним киснем. Натомість молекула гемоглобіну приєднує вуглекислий газ і доставляє його в легені, де відбувається обмін на кисень.
Другою за значимістю залізовмісною органічною сполукою є молекула - міоглобін, який ще називають м'язовим гемоглобіном. Його основна функція транспортування кисню в клітини м'язової тканини і його збереження.
В організмі людини виробляються ферменти, які містять залізо. Ці ферменти сприяють регулюванню процесу обміну речовин, сприяють утворенню АТФ-кислоти, завдяки якій їжа перетворюється в енергію.
Функції заліза - бере участь у формуванні гормонів щитовидної залози, що регулюють метаболічні процеси в організмі.
Дефіцит або брак заліза
Зниження вмісту заліза в крові може бути викликане хронічними втратами крові - в результаті кровотеч (виразкових, гемороїдальних, менструальних). Якщо з їжею не відбувається заповнення, втраченого організмом заліза, то така нестача мікроелемента призводить до погіршення здоров'я, аж до серйозних захворювань.
Одним з таких захворювань є анемія - зниження вмісту гемоглобіну в крові. Первинними ознаками анемії є загальна слабкість, занепад сил, запаморочення, блідість шкіри. Вторинними ознаками можна вважати зниження енергетичних можливостей організму через брак кисню в тканинах і мозку, порушення обміну речовин. Як наслідок зниження працездатності, забудькуватість, поганий настрій.
Джерела заліза
Поповненням нестачі заліза в природному середовищі служить їжа. Основними джерелами можуть бути:
- м'ясо, субпродукти (печінка, легені), птиця та риба;
- злакові культури (гречка, вівсянка, манка);
- яйця і хліб;
- овочі (помідори, гарбуз, капуста, буряк, редис, морква, картопля);
- фрукти (чорна смородина, виноград, гранат, абрикос, полуниця, лимон).
- Відомо, що залізо добре засвоюється організмом при участі вітаміну С, так залізо, що міститься в овочах і фруктах засвоюється на 70-80%, а залізо, що міститься в м'ясі та хлібі - на 25-40%.
- Вітамін В12 сприяє активізації здібностей мікроелемента заліза.
- А ось сіль щавлевої кислоти, яка є в багатьох рослинах, перешкоджає засвоєнню заліза організмом.
- Молоко і сир містять кальцій і фосфор, які ускладнюють засвоєння заліза. Рекомендується приймати препарати заліза і кальцію в різний час дня.
- Перше, що необхідно зробити - це пройти обстеження у лікаря, виявити причину зниження гемоглобіну в крові і пройти курс лікування. За рекомендаціями лікаря приймати медикаменти з вмістом заліза.
- Далі слід звернути увагу на харчування. Раціон харчування повинен бути різноманітним, але особливу увагу потрібно звернути на присутність залізовмісних продуктів.
Немає коментарів:
Дописати коментар