Купуючи м'ясо, будь-який покупець встає перед питанням: а свіже воно? Як же визначити свіже м'ясо, чи ні, давайте спробуємо розібратися.
Оцінюємо м'ясо
Чим свіжіше м'ясо, тим тонше на ньому буде зверху блідо-рожева або червона скоринка. У місцях, де розрізане, при дотику до нього прилипне до пальців. Також можна проколоти шматок м'яса гарячим ножем чи виделкою. Несвіже м'ясо має досить неприємний запах.
Можна дати оцінку м'яса, при зовнішньому огляді за кольором і запахом. У розрізі воно матиме яскравий червоний колір, поверхня зволожена, не липне і його сік прозорий.
Якщо воно не першої свіжості, то при обмацуванні липке, мокре, і сік має каламутний відтінок.
Консистенція м'яса
Дивіться на його консистенцію. Воно досить щільне при натисканні пальцями на місце розсічення. Новоутворена западина, при тиску на нього достатньо скоро випрямляється. Якщо воно не свіже, то западина дуже довго відновлюється. Чим якісніше м'ясо, тим швидше відбувається її вирівнювання.
Свіжі м'ясні продукти оглядаються за кольором, запахом і якістю жиру. Він повинен бути щільної консистенції чисто білого кольору. Не свіжі сорти мають мутний жир, досить липкий, сіро-жовтого кольору зі слизом.
Парне м'ясо
Не варто вживати в їжу і парне м'ясо. Воно досить грубе і жорстке, з неприємним запахом. Таке м'ясо дуже погано засвоюється шлунком. Правильніше вживати м'ясо, яке, після смерті тварини відкладається на добу. Це дозріле м'ясо.
Зіпсоване м'ясо
М'ясо - продукт, який досить швидко псується. Має білково - водне середовище, на якому добре розмножуються різні мікроби. І однією з ознак зіпсованості буде наявність слизу на поверхні. З'являється досить неприємний запах. У міру того, як воно псується, воно починає світлішати, поступово набуваючи зеленуватого відтінку.
Немає коментарів:
Дописати коментар