Пропонуючи користувачеві куди більше можливостей, просунута техніка вимагає натомість знання та вміння використовувати ці самі можливості. Сьогодні ми допоможемо новачкам зрозуміти зв'язок діафрагми, витримки і світлочутливості - трьох ключових параметрів в цифровій фотографії.
Діафрагма - розмір отвору об'єктива, через яке проходить світло в момент зйомки. Позначається f/x, де х вказує, наскільки відкрита діафрагма, причому менше число означає більше відкриття діафрагми. Для новачка ж досить усвідомити, що чим менше х, тим більше явно виділиться ключовий об'єкт знімка, а інший фон буде розмитим. Це корисно, коли хочеться зробити акцент на окремому елементі знімка.
Чим вище значення х, тим точнішим буде фон.
Витримка - кількість часу, протягом якого світло потраплятиме на світлочутливу матрицю фотоапарата при створенні знімка. Коротка витримка позначається частками секунди, наприклад 1/500 - одна п'ятисота частка секунди. Довга витримка (від секунди і більше) - у вигляді числа, що позначає кількість секунд, і лапки, наприклад 2 "або 4". Чим довше витримка, тим більша кількість часу буде фіксуватися об'єкт зйомки, а відповідно, і його рух, а також рух самого об'єктива, які проявлять себе розмиванням.
Коротка витримка, навпаки, дозволяє як би зупинити час і отримати чіткий знімок навіть швидко рухомого об'єкту.
Світлочутливість - чутливість матриці фотоапарата до світла, вимірюється в одиницях ISO. Чим вище встановлено значення ISO в налаштуваннях камери, тим вище чутливість. Занадто низький ISO робить знімки темними і бляклими, а зайво висока чутливість може призвести до появи шумів на фото.
ISO-100
ISO-12800
Як зрозуміти і впорядкувати в своїй голові зв'язок цих параметрів? Спробуйте скористатися порадою від PictureCorrect і представити управління параметрами зйомки у вигляді вашого звичного ранкової кави з молоком.
Світло - це молоко у вашій каві. Діафрагма - це розмір отвору в пакеті з молоком. Витримка - це час, протягом якого ви додаєте молоко в каву. Світлочутливість - це міцність кави.
Чим більше отвір в пакеті (діафрагма), тим більше молока через нього проходить. Чим довше ви тримаєте пакет над чашкою (витримка), тим більше молока потрапляє з пакету в каву. Якщо у вас не виходить добре контролювати кількість доданого молока, то вам напевно захочеться спочатку зробити каву міцніше, щоб його підсумкова міцність була менш чутлива (менша світлочутливість) до кількості молока в ньому.
Починати експерименти з цими налаштуваннями варто при хорошому освітленні. Виберіть об'єкт для зйомки, після чого міняйте значення і оцінюйте результати.
Коли прийде загальне розуміння зв'язку параметрів зйомки з результатом, починайте змінювати освітлення об'єкту. Так ви зрозумієте зв'язок параметрів і результату при різних умовах зйомки.
Наступним кроком буде зйомка рухомих об'єктів. Тут ви повною мірою розкриєте для себе вплив витримки і світлочутливості на отримувані знімки. Почніть зйомку рухомих об'єктів з низькою світлочутливістю і довгою витримкою.
Більшість камер управляють даними параметрами зйомки автоматично і позбавляють фотографа від необхідності думати про них, але якщо ви хочете вийти за рамки стандартної аматорської зйомки, то ручне налаштування діафрагми, витримки і світлочутливості відкриє перед вами практично безмежне поле для експериментів. Ну а щоб не відволікатися на зайве при вивченні, починаючому фотографу рекомендується включити автофокус на час експериментів.
Немає коментарів:
Дописати коментар