Їжа, створена бути наркотиком


Мільярди доларів витрачаються щорічно на те, щоб ви їли, товстіли, і ще більше їли.


Шкідлива їжа - прокляття сучасного суспільства. Заклади, які продають нездорову їжу, розташовуються буквально на кожному розі, а там, де їх немає, висять рекламні щити із зображенням цієї ж їжі. Харчова промисловість - це супергігант, група сверхкорпорацій, що покрили собою всю земну кулю і бажаючих тільки одного: щоб ми з вами їли те, що вони виробляють, і їли якомога більше. Провести вечір перед телевізором, з'ївши при цьому великий пакет чіпсів і упаковку печева, давно стало для багатьох нормою. Це означає, що корпорації домоглися свого.

Чи помічаєте ви вабливий аромат їжі, який відчувається поруч із закладами швидкого харчування? Компанії запевняють, що це, звичайно ж, не робиться для заманювання відвідувачів. Однак війна за харчовий долар триває, і учасники цієї битви аналізують і змінюють будь-яку дрібницю, здатну дати їм перевагу: смак, колір, запах, консистенція. Ніщо не віддається на волю випадку.

Чіпси. Ви завжди можете переконатися, які вони класні, як здорово хрумтять. Для того щоб чіпси стали ідеальними, харчові технологи використовують спеціальні машини вартістю $ 40 тисяч кожна. Вони імітують жуючий людський рот.

Людям подобаються чіпси, які починають кришитися і хрустіти при тиску щелеп на них, рівному 4 фунтам на квадратний дюйм.

Все дуже серйозно. Це точна наука, в яку вкладають колосальні кошти.

Жир. Дуже важливий компонент їжі. Жир надає їжі бархатистість, контрастність, дозволяє м'яко змішувати аромати і змащує горло, що дозволяє легше ковтати їжу і їсти швидше. Насправді, люди не винні в тому, що стали буквально заковтувати їжу. Просто сама їжа робиться з розрахунком саме на це.

За 45 років технологи домоглися скорочення необхідних рухів щелепою, щоб шматок можна було комфортно проковтнути. Раніше для достатнього пережовування було необхідно від 15 до 30 рухів. Зараз більшості страв, що подаються в ресторанах швидкого харчування, достатньо 12 разів.

Безумовно, цукор, жир і сіль самі по собі привабливі з точки зору смаку, але цього мало. Проводяться масштабні дослідження, щоб створити їжу, яка максимально впливає на смакові рецептори. Ця їжа робиться так, щоб у ній не було одного вираженого смаку, спираючись на який мозок міг би дати команду «я наївся».

Нижче ми наводимо ТОП-5 продуктів, вся сутність яких спочатку спрямована на те, щоб до них звикли, підсіли на них, як на важкий наркотик.

1. Газована вода


Кожен другий житель США вживає газовану воду щодня. Багато людей зізнаються, що мають виражену залежність від неї.

Для створення однієї популярної газованої води харчовики-технологи протестували 3904 варіацій смаку і окремих параметрів, включаючи вплив на відчуття спраги. Вони знайшли ідеальний баланс ароматів вишні і ванілі і визначили найбільш привабливий колір для напою.

Звичайно, кофеїн, що входить до складу багатьох видів газованої води, теж є вагомою причиною залежності. При надмірному споживанні кофеїну наш організм перестає виробляти власний стимулятор в достатніх кількостях. В результаті організму потрібно постійне підживлення ззовні.

Але не кофеїном єдиним. Інша популярна газована вода, крім кофеїну, містить бромоване рослинне масло. На щастя, в нас ця добавка заборонена, ну а в США від неї поступово відмовляються. Втім, компанії придумають щось краще.

2. Оброблене м'ясо


У США актуальний тренд додавання смаку бекону в абсолютно будь-які продукти, починаючи від жувальної гумки і закінчуючи морозивом. На жаль, той самий смак бекону, який так всім подобається, насправді створюється за допомогою не настільки корисних інгредієнтів - нітритів. Нітрит натрію можна виявити в шинці, салямі, сосисках і подібних продуктах. Цей консервант є антибактеріальним агентом, який збільшує термін зберігання, надає більш приємний колір і смак, що в цілому робить продукт привабливішим. Мінус полягає в тому, що при готуванні нітрити можуть вступати в реакції з іншими речовинами, утворюючи канцерогени.

При дослідженнях виявлено утворення канцерогену N-нітрозаміни при реакції нітриту натрію з амінокислотами при їх нагріванні, що означає потенційну можливість утворення ракових змін при вживанні продуктів, що проходили теплову обробку в присутності нітриту натрію.

Чи можна зробити бекон без нітритів? І так, і ні. Споживачам, яким пропонувався такий продукт, не подобалися смак і колір. Бекон був блідим, а за смаковими відчуттями не був схожий на «той самий бекон». Без цього консерванту бекон нагадує просто печеня з свинини.

3. Попкорн для мікрохвильової печі


Спробуйте потайки приготувати попкорн в мікрохвильовці. У вас нічого не вийде, і причина тут не тільки в хлопанні зерен що розриваються. Цей чудовий запах швидко розійдеться по приміщенню навіть великої площі. Приємний масляний аромат утворює діацетил. Не дивно, що стали з'являтися сумніви з приводу безпеки таких продуктів. Довгі вдихання парів диацетила призводить до сумних наслідків.

Службовцям декількох заводів, що виробляють штучні ароматизатори вершкового масла, був поставлений діагноз "облітеруючий бронхіоліт" - серйозне захворювання легенів. Серед постраждалих в основному були молоді, здорові, некурящі чоловіки. Проти облітеруючого бронхіоліту немає лікування, необхідна трансплантація легень.

Після низки судових розглядів і виплат багатомільйонних компенсацій багато компаній відмовилися від диацетила, але продовжують використовувати потенційно небезпечні антипригарні покриття при виробництві.

4. Солоні і смажені закуски


Людина цілком може розвинути в собі пристрасть і до солі. Експерти вважають, що єдиним способом повернути свої смакові рецептори в норму є відмова від солі. Втім, солоні закуски, такі як чіпси і картопля фрі, залучають споживачів і з іншої причини. Такі продукти несуть в собі наслідки реакції Майяра. Рум'яна засмажена скориночка - типовий приклад результату реакції Майяра.

Реакція Майяра призводить до утворення численних продуктів деколи з досить складною і часто ще не відомою структурою.

На жаль, серед продуктів реакції може утворюватися і акриламід - токсичний продукт, потенційно здатний викликати рак. У 2005 році в штаті Каліфорнія був виграний суд проти виробників чіпсів, які не повідомили споживачам про ризики, пов'язані з акриламідом.

Ще одна пастка, закладена в чіпси, - крохмаль. Він всмоктується швидше, ніж цукор, а швидко зростаючий рівень глюкози змушує наше тіло кричати «ще!». Згідно з дослідженнями New England Journal of Medicine, в яких брали участь більше 120 тисяч жінок і чоловіків, найбільш сприятливим набору зайвої ваги продуктом є саме картопляні чіпси.

5. Весь фастфуд


Індустрія швидкого харчування ґрунтується на створенні тяги і залежності. Сіль, жир і цукор - місцеві божества. 83% людей, що харчуються поза домом, роблять це через тяги до ресторанів швидкого харчування. 75% з тих, хто відвідує такі заклади більше одного разу на тиждень, роблять це через тяги до якогось конкретного блюда.

Люди, через яких ми товстіємо

Про фастфуд можна говорити багато і довго, але потрібно розуміти корінь проблеми: це індустрія, яка всіма чесними і не дуже способами намагається перетворити нас в стадо тварин, ведених лише прагненням отримати задоволення і не думають про наслідки. Не можна стверджувати, що винен тільки споживач, який не знає міри. Кожна окрема людина в даному випадку змушена протистояти величезної індустрії з практично необмеженими бюджетами, засобами і можливостями.

На просторах YouTube є прекрасний трисерійний фільм від BBC під назвою «Люди, через яких ми товстіємо». Якщо ви не пошкодуєте дві години свого життя на перегляд цього пізнавального матеріалу, то зможете побачити справжню суть сучасної індустрії харчування.

Чим більше їсть людина, тим більше вона стає. Чим більше вона стає, тим більше йому хочеться їсти. Це те, що потрібно виробникам фастфуду.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...