Як економити на харчуванні без шкоди для якості


Ціни на продукти харчування ростуть не по днях, а по годинах. І що ж робити? Перейти на локшину «Доширак» і крабові палички? Ні. Є інший вихід, і навіть не один. Про це наша стаття.



Щоб харчуватися добре, зовсім не обов'язково витрачати багато. Хоча треба зауважити, що хороші продукти начебто овочів, фруктів, горіхів і масел холодного віджиму часто коштують більше хліба, макаронів і навіть м'яса. Більшість моїх клієнтів, які переходять на здорове харчування, скаржаться, що це дорожче. Звичайно, для них у мене завжди знаходиться відповідь:
Правильне харчування сьогодні економить вам здоров'я і гроші в майбутньому. Адже вам не доведеться платити лікарям і купувати ліки від численних недуг.
Але невже іншого виходу немає, і доведеться знову вкласти не тільки сили, але й півзарплати в своє здоров'я? А це більш ніж реально в умовах зростаючих цін на продукти харчування...

Поспішаю вас порадувати. Зовсім не обов'язково! Я пропоную вам мої особисті лайфхаки дієтолога, як харчуватися дешево, але смачно і корисно.

1. Готуйте з продуктів по сезону

Це означає, що якщо у ваших краях взимку не ростуть помідори й огірки, то ... виключіть їх з раціону на цю пору року зовсім або скоротіть до мінімуму. Замініть їх на консервовані (бажано на ті, що приготувала ваша бабуся або ви самі). А ще краще - на коренеплоди та капусту всіх сортів. Замість салатів з руколи та іншої свіжої зелені в несезон готуйте салати з капусти і буряка. Налягайте на борщі, поки не перезимуєте. Таке харчування обійдеться вам значно дешевше. А ще ви уникнете непотрібних речовин з оброблених різною хімією закордонних овочів.

2. Скажіть «ні» напівфабрикатам

Це тільки здається, що пельмені коштують не так уже й дорого. Хороші пельмені часто коштують дорожче м'яса. А погані ... навіщо вони взагалі вам потрібні? Якщо ви самі купите м'ясо і проведете чудовий вечір з дітьми за ліпленням пельменів на місяць вперед, то це обійдеться вам значно дешевше. А ще вони будуть смачніше.
Моє святе правило: домашня їжа краще, смачніше, корисніше і дешевше напівфабрикатів.
Максимум, що я можу купити від ліні, - це готове тісто для піци. Але іноді як подумаю, скільки я за ці гроші могла б сама коржів для піци зробити, швидко шкодую про це рішення. Так що не повторюйте моїх помилок.

3. Ніякої ковбаси

По-перше, це шкідливо. А по-друге, дорого. Якщо ж ви бажаєте бутерброда, то можна запекти в духовці шматок м'яса зі спеціями і відрізати від нього тонкі скибочки. Якщо ви живете одні або у вас вдома мало їдять, то, щоб м'ясо не пропало, можна його заморозити у вже готовому вигляді і діставати по мірі необхідності.

Якщо ж ви любите малосольну рибу, то її набагато дешевше солити самим. Ось основний універсальний рецепт, за яким солю рибу я.

На 500 грам рибного філе берете 2 столові ложки солі і 2 столові ложки цукру (сіль і цукор добре перемішати). Рибу обваляйте в суміші цукру і солі, накрийте плівкою або просто залиште в закритому посуді і відправте на добу в холодильник. Все! Через добу риба готова до вживання. За бажанням можна додати будь-які сухі трави (кріп, петрушку ...) та / або щось міцне, наприклад скропити коньяком, віскі або горілкою. Після засолу рибу можна порційно нарізати, а можна заморозити на майбутнє.

4. Складайте меню на тиждень

Ніщо так не економить гроші, час і нерви, як складання щотижневого меню. На питання домашніх «А що у нас на вечерю?» У вас завжди буде готова відповідь. Та й самим не потрібно мучитися кожен день над цим питанням.

Так, доведеться витратити годинку на тиждень на складання плану харчування. Але я вам обіцяю, що потім ви скажете собі за це спасибі, і не один раз. Погодьтеся, і так треба весь робочий день приймати різні рішення і їх виконувати. Склавши меню на тиждень вперед, ви вбережете себе від прийняття ще двох рішень в день: що б таке купити по дорозі додому і що б тепер з цього приготувати, та бажано по-швидкому?

При складанні меню заздалегідь враховуйте ваші плани саме на цей тиждень і в якісь дні готуйте порції побільше, щоб їжі вистачило на два дні. Для цієї мети найкраще підійдуть супи і тушковані блюда.

Наприклад, якщо в середу вам на фітнес, то у вівторок приготуйте щось відразу на два дні. Тоді не доведеться після фітнесу морити себе голодом або зводити нанівець витрачені зусилля, поїдаючи залишки тортика, який завалявся в холодильнику з вихідних.

5. Купуйте якомога більше продуктів в оптових магазинах

Так, якість і асортимент продуктів в деяких з них залишає бажати кращого. Але гречка з «Магніту» точно нічим не гірше гречки з "Абетки смаку". А ціна відрізняється іноді дуже серйозно.

Особисто я роблю так: склавши список покупок, я спочатку їду в дешевий супермаркет і купую там все можливе з мого переліку. Потім я їду в хороший / дорогий магазин, де точно є все або майже все.

Так, це займає більше часу. Але я купую продукти лише раз на тиждень, так як у мене є меню і список покупок до нього. Якщо порівняти це з щоденними забігами в продуктовий по дорозі з роботи додому, то мій метод і швидше, і економніше.

6. Не викидайте їжу

Навчіться спочатку з'їдати залишки продуктів в холодильнику, а вже потім їхати в магазин.

Так, я розумію, що вам спокійніше, якщо в холодильнику завжди є молоко і яйця. Але світ не завалиться, якщо їх там не буде два або навіть (о жах!) три дні. Підключіть фантазію. Адже якщо у вас є хоч якісь продукти, то голодними ви не залишитеся. Готуючи із залишків, ви спробуєте нові, часом несподівано смачні страви, а також заощадите купу засобів. Адже рідко кому з нас вдається зайти за молоком і купити тільки молоко ... Як правило, ми ведемось на маркетингові виверти і купуємо більше того, що нам потрібно.

Мої діти, наприклад, обожнюють банани. Я їх купую тонну на рік. І часто під кінець тижня вони все ж закінчуються. Спочатку були обурення: «Як так! Немає бананів в будинку, мама ?! ». Але потім діти змирилися і стали їсти те, що дають. А у нас ще й відпала головна біль, як і чим нагодувати дитину.

До свого щотижневе меню я ввела день «вечерю із залишків». У такий день я або виставляю на стіл всі недоїдені гарячі страви, що залишилися з попереднього дня або двох, або, якщо таких немає, готую щось з того, що залишилося. Зазвичай цей день замикає тиждень.

7. Зверніть увагу на заморожені овочі та ягоди

Вони нічим не гірше свіжих. Особливо навесні і восени ця порада буде як не можна до речі. Такі овочі і ягоди заморожуються відразу ж після збору врожаю, тому їх поживна цінність максимально збережена в порівнянні з тими «свіжими» овочами, що зберігаються в підвалах тижнями.

Єдине але: коли вибираєте їх у магазині, переконайтеся, що вони не покрилися льодом і не скаталися в грудки. Це говорить про те, що умови їх зберігання були порушені на якомусь етапі, під час чого вони втратили частину поживних речовин.

Хороші заморожені овочі і ягоди повинні бути розсипчастими.

8. Шукайте продукти з терміном придатності що виходить

Не завжди, але часто на такі продукти діє знижка. Якщо її немає, то йдіть на касу і вимагайте знижку. Їм вигідніше продати вам зі знижкою, ніж викидати продукти.

Часто виробники надмірно підстраховуються з датами придатності продуктів. Я майже не звертаю уваги на термін придатності круп і макаронів, приправ, солі, чаю та інших продуктів, які можна довго зберігати.

Якщо ж це м'ясо, то, прийшовши додому, відразу його заморозьте, попередньо розклавши по порціях в пластикові пакети. Не забудьте їх підписати звичайною кульковою ручкою, вказавши зміст і дату заморозки. Інакше потім ви не зможете нічого пізнати.

Якщо це сири і молочна продукція, то краще з'їсти їх якомога швидше (не пізніше п'яти днів від дати, зазначеної на упаковці). Добре, якщо саме сьогодні ви зібралися готувати щось з сиром, а він якраз лежить на полиці зі зниженою ціною, через термін придатності якого закінчується сьогодні.

УВАГА! Ці продукти краще залишити в магазині, якщо термін придатності закінчився: свіже м'ясо і птиця; солона і особливо малосольная риба; продукти які розморозили, які, по ідеї, повинні бути замороженими; молоко і хліб.

9. Готуйте на два дні

Як вже говорилося вище, це збереже ваш час. Крім того, як не дивно, це скоротить витрати на харчування. Секрет в тому, що так буде менше залишків.

Якщо ж у вас дуже велика родина і все з'їдається за раз, то з можливих залишків можна зробити відмінний обід на наступний день для когось із домашніх.

10. При складанні меню вибирайте страви, де продукти повторюються

Якщо у вас салат з капусти, то навряд чи ви з'їсте цілий качан за раз. Тому доцільно включити в інший день інші страви с капусти. Якщо в одній зі страв є базилік або петрушка, то знайдіть їм застосування ще як мінімум в одній страві на цьому тижні. Так вам не доведеться нічого викидати. Адже викидати продукти - це означає викидати і гроші.

Скажу чесно, задумуючи цю статтю, я не була впевнена, чи наберу достатньо порад на тему економії. Але в процесі написання згадалося ще безліч ідей, які я успішно застосовую у житті. Так багато, що всі вони не вмістилися в цій статті. Тому обіцяю в майбутньому продовжити цю тему.

Доброго вам здоров'я!

Джерело статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...