Продукти, які найкраще працюють в парі


На замітку вегетаріанцям і всім бажаючим відмовитися від продуктів тваринного походження: не завжди наявність великої кількості корисних речовин в рослинній їжі означає, що ви отримаєте їх у тому ж обсязі, що і з м'яса або інших «твариних» продуктів. Іноді для того, щоб стати суперїжею, їм потрібна допомога напарника!


Ми звикли до певних поєднань продуктів, які є для нас класичними. Наприклад, відварена молода картопля з часником і свіжим кропом або борщ зі сметаною. Вони йдуть в парі тому, що це просто дуже смачно, а ще тому, що ми до цього звикли. Вони складають ідеальне смакове поєднання. Але є такі продукти, які не просто доповнюють один одного за смаком, а стають суперкорисні виключно в присутності свого напарника.

Деякі з перерахованих варіантів будуть вам знайомі, а деякі напевно здивують, але будь-яке з поєднань зможе з користю доповнити ваш раціон.

Чорна квасоля + болгарський перець


Чорні боби є хорошим джерелом заліза. Таке залізо з рослинних джерел називається негемове і засвоюється організмом не так добре, як залізо, яке ви отримали б, з'ївши м'ясо. Всього лише від 2 до 20% з «рослинного» заліза потрапляють з травного тракту в кров у порівнянні з 15-35% «тваринного» заліза. Доктор Синтія Сасс каже, що завдяки сприянню вітаміну С, яким багатий червоний болгарський перець, кількість засвоюваного «рослинного» залоза збільшується в шість разів!

Це поєднання я використовую на додаток до томатів, часнику, кукурудзи і зелені, коли готую щось на зразок чилі.

Цільнозернові + часник + цибуля


Як і у випадку з бобами, залізо і цинк, що містяться в цільнозернових, мають низьку біодоступність, тобто вони метаболізуються (проходять хімічну трансформацію) швидше, ніж організм встигає дістатися до них. Справа в тому, що в цільнозернових, крім звичних нам корисних речовин (той же цинк і залізо), містяться мінерали, з якими вони зв'язуються, а це негативно позначається на їх поглинанні організмом.

Дослідження показали, що продукти з високим вмістом сірки, такі як цибуля і часник, допомагають цільнозерновим віддавати більше корисних речовин. Так, дослідження, проведене в 2010 році і опубліковане в Journal of Agricultural and Food Chemistry, показало, що додавання цибулі або часнику в страви, що містять цільнозернові (сирі або варені), підвищує доступність заліза і цинку для організму людини.

Напевно, саме тому пампушки з часником або хліб з темної муки з сіллю, цибулею або часником вприкуску такі смачні! Особливо з борщем. ;)

Томати + оливкова олія


Ця пара наче навмисне придумана для італійської кухні! В оливковій олії міститься рослинний жир, корисний для серця. Він підвищує рівень «хорошого» холестерину і знижує рівень «поганого», який є причиною закупорки артерій. А в поєднанні з томатами ця здатність зростає ще більше!

В Free Radical Biology and Medicine було проведено 2000 досліджень, в ході яких люди їли страви з томатів в парі з оливковою і соняшниковою олією. Дослідники з'ясували, що оливкова олія збільшує антиоксидантну активність лікопіну в томатах, в той час як соняшникова олія такого ефекту не дала.

Для цієї парочки є величезна кількість смачних рецептів! Навіть просто томати, запечені в оливковій олії з часником і перемелені в томатний суп, є практично кулінарним шедевром.

Лосось + листова капуста


Для того щоб отримати максимальну віддачу від кальцію, його потрібно вживати разом з вітаміном D. Саме вітамін D допомагає кращій абсорбції кальцію з шлунково-кишкового тракту в кров і нормалізує рівень кальцію в крові. Один з варіантів - вживати продукти, багаті кальцієм, або вітаміни і приймати сонячні ванни. Інший - вживати продукти, які містять в собі як кальцій, так і вітамін D. Лосось в парі з зеленню або листовою капустою - якраз той випадок!

Брокколі + томати


Ця парочка показує відмінні протиракові властивості. У 2007 році було проведено дослідження, в ході якого для хворих на рак щурів розробили різні дієти, в які входили або томати, або брокколі, або обидва цих продукту одночасно. Після завершення експерименту була проведена перевірка, яка показала, яка з дієт була найбільш ефективна. Дієта, яка містила в собі 10% томатів і 10% брокколі, викликала зменшення пухлини на 52%. Дієта, в яку були включені тільки томати, показала зниження на 34%, а дієта тільки з брокколі - на 42%.

До речі, тушкована брокколі в оливковій олії з томатами - це дуже смачно! Як і додавання брокколі і сушених томатів в песто.

Зелений чай + чорний перець


Дивне поєднання, але воно працює! У зеленому чаї міститься сильний антиоксидант, який також відомий як EGCG. Але ще краще він розкриває свої протиракові властивості в парі з пиперин, хімічною речовиною, яка міститься в чорному перці.

Де можна використовувати це поєднання? Виявляється, заварений зелений чай з додаванням чорного перцю, часнику та імбиру є відмінним маринадом!

Куркума + чорний перець


Пиперин в чорному перці добре працює в парі не тільки із зеленим чаєм. Він також непогано поєднується з куркумою, тому що об'єднує потужний анітоксідант куркумін, який є протизапальним, антисептичним і антибактеріальним засобом, з пиперин. Сам по собі куркумін занадто швидко абсорбується організмом і не встигає поділитися своїми чарівними здібностями в повній мірі, а пиперин покращує його біодоступність в 1000 разів.

Брюссельська капуста + оливкова олія


У цій міні-капусті міститься велика кількість вітаміну К, який регулює згортання крові в нашому організмі, а також є корисним для кісток. Вітамін К є жиророзчинним, тобто він краще засвоюється в парі з їжею, яка містить жири. І тут на допомогу приходить оливкова олія, яка допоможе засвоїти вітамін К. Найпростіший варіант - запечена або тушкована брюссельська капуста з оливковою олією.

Листова капуста + мигдаль


Ще один листовой овоч з високим вмістом вітаміну К - листова капуста. Крім вітаміну К, вона містить вітамін Е, антиоксидант, який підвищує наш імунітет і захищає від раку і хвороб серця. Цей вітамін, як і вітамін К, є жиророзчинним і потребує пари. Цією ідеальною парою може стати мигдаль, який є джерелом мононенасичених жирів. З цієї парочки виходить дуже смачний салат!

Чорний шоколад + яблуко


З'єднання чорного шоколаду і яблук має потужний потенціал, який поліпшить стан вашої серцево-судинної системи. У шкірці червоного яблука міститься флавоноїд кверцетин, який має протизапальні властивості, а темний шоколад, завдяки вмісту в ньому какао, багатий катехинами, антиоксидантами, які допомагають запобігти артеріосклерозу. У парі вони добре справляються з руйнуванням згустків крові.

Часточки яблука в чорному шоколаді - смачний і корисний десерт!

Часник + лосось


Часник в якості добавки до лосося не тільки робить рибу більш ароматною, але і зменшує ризик серцево-судинних захворювань. У 1997 році був проведений експеримент, в ході якого випробовували дію цієї кулінарної пари на стан чоловіків з підвищеним рівнем холестерину в крові. У групах, які вживали 900 мг часнику і 12 г риб'ячого жиру, було відзначено зниження як загального рівня холестерину (на 12,2%), так і «поганого» холестерину (на 9%). Так що, якщо вам не подобається ковтати капсули з риб'ячим жиром і ви плануєте отримати максимум задоволення від цього вигідного поєднання, при приготуванні жирної морської риби додайте трохи часнику.

Джерело статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...