Як ви зазвичай
зберігаєте упаковки з лавровим листом? Забудьте про це! Ви все робили
неправильно. ;) Ми розповімо вам, як правильно зберігати лавровий лист. А як
бонус, щоб було не так нудно, поділимося незвичайними і дуже корисними
рецептами чаю, в яких присутній цей інгредієнт.
Для того щоб
куплені спеції і прянощі зберігали свої смакові якості і не втрачали аромат, їх
потрібно зберігати з дотриманням певних правил. Інакше абсолютно нормальні на
вигляд прянощі в підсумку можуть дати зовсім не той смак, який від них очікуються,
через неправильне зберігання (банально відволожилася).
Лавровий лист не
є винятком.
Лавровий лист - збірна назва листя лавра благородного (Laurus nobilis), використовуваних в кулінарних цілях як ароматної приправи. З готових страв листя видаляють, так як вони жорсткі. У кулінарії також використовують лавровий лист, подрібнений в порошок. Лавровий лист - це не тільки цінна приправа, але і відмінний медичний засіб, який володіє заспокійливими, сечогінними, протигіпертонічними та наркотичними властивостями. Лавровий лист не можна зберігати більше року, він втрачає аромат і набуває гіркоту. Wikipedia
У лавровому листі
міститься натрій, калій, магній, кальцій, залізо, вітаміни A, C і B-6.
Термін зберігання
лаврового листа - не більше одного року. Після цього терміну він втрачає свій
аромат і починає гірчити. Його не можна зберігати розкритим на одній полиці з
іншими приправами.
Що робити, щоб
він якомога довше зберігав свій аромат і кулінарні властивості? Зберігати його
в герметичному контейнері в морозилці! Заморожений лавровий лист зберігає
практично такий же аромат і смак, як листя з щойно відкритої упаковки.
Також нагадуємо,
що лавровий лист тримається у страві 10-15 хвилин, після чого його краще
прибрати, інакше він почне гірчити. Тому найкраще додавати його в страви за
5-10 хвилин до готовності.
Страви, в яких
використовується лавровий лист
Лавровий лист використовується
в якості приправи в основному в середземноморській кухні, багатьох європейських
кухнях, а також у Північній і Південній Америці. Він додається в супи, рагу,
м'ясо, рибу, морепродукти (краби, креветки, гребінці), в багато овочевих страв,
соуси і, звичайно ж, маринади.
У подрібненому
вигляді лавровий лист дає набагато більш виражений смак і аромат. Витягти з
страви подрібнений лавровий лист проблематично, тому його можна класти в
спеціальні марлеві мішечки, які потім витягуються з блюда.
Калмицький чай
Закип'ятіть суміш
води і молока в співвідношенні 1:1, додайте трохи солі, залийте зелений чай з
лавровим листом (1-2 листочка на чайник) і кип'ятіть протягом 5 хвилин.
Наприкінці перед подачею додайте трохи вершкового масла.
Чай масала
Інгредієнти:
- 1 ч.л. кориці;
- 0,5 ч.л. меленого кардамону;
- 7-8 горошин чорного перцю;
- 0,5 ч.л. меленого коріандру;
- 8-10 бутончиків гвоздики;
- 0,5 ч.л. кмину;
- щіпка мускатного горіха;
- 2-3 лаврових листа;
- 250 мл води;
- 250 мл молока;
- 1 ст.л. чорного чаю;
- 1 ст.л. тертого свіжого кореня імбиру;
- 1-2 ст. л. цукру.
Приготування.
Змішайте всі спеції, залийте їх водою і доведіть до кипіння в невеликій
каструльці. Дайте покипіти 1 хвилину, потім додайте чорний чай і тертий імбир.
Залиште кипіти ще 1 хвилину. Після цього додайте молоко і цукор, зменшіть
вогонь до мінімуму і варіть ще хвилину.
Немає коментарів:
Дописати коментар