Кухонні лайфхаки: як правильно зберігати лавровий лист


Як ви зазвичай зберігаєте упаковки з лавровим листом? Забудьте про це! Ви все робили неправильно. ;) Ми розповімо вам, як правильно зберігати лавровий лист. А як бонус, щоб було не так нудно, поділимося незвичайними і дуже корисними рецептами чаю, в яких присутній цей інгредієнт.


Для того щоб куплені спеції і прянощі зберігали свої смакові якості і не втрачали аромат, їх потрібно зберігати з дотриманням певних правил. Інакше абсолютно нормальні на вигляд прянощі в підсумку можуть дати зовсім не той смак, який від них очікуються, через неправильне зберігання (банально відволожилася).

Лавровий лист не є винятком.

Лавровий лист - збірна назва листя лавра благородного (Laurus nobilis), використовуваних в кулінарних цілях як ароматної приправи. З готових страв листя видаляють, так як вони жорсткі. У кулінарії також використовують лавровий лист, подрібнений в порошок. Лавровий лист - це не тільки цінна приправа, але і відмінний медичний засіб, який володіє заспокійливими, сечогінними, протигіпертонічними та наркотичними властивостями. Лавровий лист не можна зберігати більше року, він втрачає аромат і набуває гіркоту. Wikipedia

У лавровому листі міститься натрій, калій, магній, кальцій, залізо, вітаміни A, C і B-6.

Термін зберігання лаврового листа - не більше одного року. Після цього терміну він втрачає свій аромат і починає гірчити. Його не можна зберігати розкритим на одній полиці з іншими приправами.

Що робити, щоб він якомога довше зберігав свій аромат і кулінарні властивості? Зберігати його в герметичному контейнері в морозилці! Заморожений лавровий лист зберігає практично такий же аромат і смак, як листя з щойно відкритої упаковки.

Також нагадуємо, що лавровий лист тримається у страві 10-15 хвилин, після чого його краще прибрати, інакше він почне гірчити. Тому найкраще додавати його в страви за 5-10 хвилин до готовності.

Страви, в яких використовується лавровий лист

Лавровий лист використовується в якості приправи в основному в середземноморській кухні, багатьох європейських кухнях, а також у Північній і Південній Америці. Він додається в супи, рагу, м'ясо, рибу, морепродукти (краби, креветки, гребінці), в багато овочевих страв, соуси і, звичайно ж, маринади.

У подрібненому вигляді лавровий лист дає набагато більш виражений смак і аромат. Витягти з страви подрібнений лавровий лист проблематично, тому його можна класти в спеціальні марлеві мішечки, які потім витягуються з блюда.

Калмицький чай

Закип'ятіть суміш води і молока в співвідношенні 1:1, додайте трохи солі, залийте зелений чай з лавровим листом (1-2 листочка на чайник) і кип'ятіть протягом 5 хвилин. Наприкінці перед подачею додайте трохи вершкового масла.

Чай масала



Інгредієнти:
  • 1 ч.л. кориці;
  • 0,5 ч.л. меленого кардамону;
  • 7-8 горошин чорного перцю;
  • 0,5 ч.л. меленого коріандру;
  • 8-10 бутончиків гвоздики;
  • 0,5 ч.л. кмину;
  • щіпка мускатного горіха;
  • 2-3 лаврових листа;
  • 250 мл води;
  • 250 мл молока;
  • 1 ст.л. чорного чаю;
  • 1 ст.л. тертого свіжого кореня імбиру;
  • 1-2 ст. л. цукру.


Приготування. Змішайте всі спеції, залийте їх водою і доведіть до кипіння в невеликій каструльці. Дайте покипіти 1 хвилину, потім додайте чорний чай і тертий імбир. Залиште кипіти ще 1 хвилину. Після цього додайте молоко і цукор, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть ще хвилину.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...