З чого починається ваш день? Справжній лайфхакер відповість - з пробіжки і душа. Скептики віджартувався - з туалету. Але для більшості ранок - це кава, а кава - це ранок. Однак, налаштовуючись на робочий лад і насолоджуючись ароматним еспрессо, навряд чи хтось замислюється, що кава - один з найпопулярніших напоїв у світі.
Щорічно випивається близько 760 млрд чашок. При цьому найбільше кави п'ють скандинави - майже 12 кг на рік на душу населення; трохи позаду італійці та бразильці - 4-5 кг. Росіяни ж (навіть тут!) в кінці списку - всього півкіло на людину.
При такій популярності не дивно, що в кожній державі свої кавові секрети. Пропоную вирушити в захоплюючу подорож і дізнатися 5 ароматних рецептів кави з різних країн світу.
Турецький кейф
Батьківщиною кави вважається Близький Схід. У XV столітті він був широко поширений в Ємені, Саудівській Аравії, Єгипті та інших державах. У середині наступного століття кава стала частиною національної культури Османської імперії.
У 1555 році в Константинополі була відкрита перша кав'ярня. Каву пили всі - від простих смертних до султана. До речі, при дворі була навіть спеціальна посада - кофевар, тобто кращий в країні варщик кави, удостоєний честі готувати цей божественний напій для глави держави.
Саме турки придумали особливий метод приготування кави, який ми знаємо як кава «по-східному» або «по-турецьки». Його специфіка в тому, що кава вариться на відкритому вогні або розігрітому піску в мідній джезві з довгою ручкою. При цьому використовується кави дуже дрібного помелу. Секрет турецького кейфа - кілька разів нагріти напій і вчасно прибрати з вогню.
Щоб приготувати каву по-турецьки, вам знадобляться:
- 50 гр чистої (некип'яченої!) води;
- 1 чайна ложка кави дрібного помелу;
- цукор за смаком;
- невелика турка.
В ідеалі каву по-турецьки готують на розпеченому піску, є навіть спеціальні пристрої для цього, але цілком можна обійтися і звичайною газовою плитою.
Залийте чисту м'яку, без домішок, воду в турку. На дно покладіть цукор, якщо віддаєте перевагу солодкій каві. Важливо зробити це до варіння, так як підсолодити і перемішати потім буде не можна - це зіпсує смак напою.
Поставте турку на вогонь і трохи прогрійте воду.
Потім засипте каву вашого улюбленого сорту, але обов'язково дуже дрібного помелу. Незабаром з'явиться невелика пінка. Її необхідно акуратно зняти і покласти в чашку.
Чашку для кави по-турецьки необхідно заздалегідь підготувати. Для цього в неї наливають окріп і чекають, поки посуд прогріється. Гарячий кейф в холодній чашці - гроші на вітер.
Поверніть турку на вогонь і знову нагрійте каву, але не дайте йому закипіти. Як тільки помітите, що він ось-ось піде бульбашками, зніміть турку з вогню. Не пропустіть цей момент, інакше кава по-турецьки у вас не вийде.
Через кілька миттєвостей знову поставте турку на вогонь. Проробіть цей фокус кілька разів і налийте каву в чашку.
Але не варто відразу братися його пити - Схід не терпить поспіху. Зачекайте хвилину, поки кава трохи охолоне, а гуща осяде на дно.
Італійський корретто
На відміну від турків, італійці все роблять набігу. Навіть п'ють каву. У кав'ярнях Риму кава, випита, не сідаючи за столик, прямо біля барної стійки, коштує дешевше. В Італії винайшли кавоварку, а слово еспрессо в перекладі з італійської означає «швидкий», «найшвидший».
Як не дивно, «поспіх» не означає поверховості. Італійські кавові традиції - давні, як Колізей. Жителі цієї країни не без гордості заявляють, що саме вони навчили і привчили Європу пити каву.
Дійсно, італійський лікар Пропер д'Альпіно в 1592 році, повернувшись з Єгипту, вперше описав кавове дерево, зерна якого д'Альпіно назвав лікувальними. Через 20 років «лікуватися» кавою почали у Венеції - там відкрилася перша кав'ярня.
З тих пір кавоваріння в Італії процвітає і славиться на весь світ. Сьогодні нікого не здивуєш капучино або еспрессо, але це не єдині італійські рецепти кави.
Приміром, у самій Італії за сніданком часто п'ють корретто. Щоб його приготувати, необхідні:
- 60 мл еспрессо;
- 30 мл коньячного лікеру або бренді;
- цукор за смаком.
Зваріть еспрессо. При цьому бариста рекомендують використовувати каву середнього помолу, тобто не в «пил» і не зовсім грубий.
У маленьку чашечку для еспресо налийте трохи лікеру або бренді. При бажанні можна покласти цукор. Однак важливо не переборщити, адже вищезгадані напої самі по собі досить солодкі.
Зверху на лікер влийте гарячий еспрессо. П'ють корретто практично залпом - одним-двома ковтками. Потім каву запивають склянкою холодної води.
Кава по-датському
Більше італійців каву п'ють тільки скандинави. Яскравий тому приклад - данці. Вони осушують кавові чашечки мінімум 5 разів на добу: за сніданком, обідом, полуднем (в 3:00), вечерею і перед сном.
А ще мешканці цьої суворої маленької держави весь час носять із собою термос. Відгадайте що в ньому? Зрозуміло! Не горілкою ж грітися.
У Копенгагені є навіть район, який місцеві жителі прозвали «Latte District». «Район Латте» отримав свою назву через концентрацію кав'ярень на квадратний метр.
Ціни в цих закладах, правда, трохи кусаються, тому данці вважають за краще потягувати каву в домашній обстановці. П'ють всі - від звичайного еспрессо до вишуканого «ірландської» кави з віскі і збитими вершками.
Але, мабуть, самим датським з усіх рецептів є кава з гвоздикою і корицею. Для його приготування вам потрібно:
- 500 мл свіжозвареної чорної кави;
- 100 мл темного рому;
- 20 гр коричневого цукру;
- 2 палички кориці;
- «Зірочки» гвоздики;
- зефір.
Використовуйте каву середнього помолу слабкого обсмаження. Зваріть напій звичайним способом (можна використовувати крапельну кавоварку або френч-прес).
Процес приготування кави по-датському схожий на варіння глінтвейну. Перелийте зварену каву в невелику каструльку. Додайте ром, цукор і спеції. Перемішайте і дайте трохи настоятися. Потім поставте каструльку на невеликий вогонь.
Доведіть до кипіння і відразу ж зніміть з вогню. Залиште каву на 60-80 хвилин, дозвольте їй ввібрати аромат і смак кориці і гвоздики. Потім можна знову підігріти напій і подати, розлив у великі глибокі склянки. П'ють таку каву з зефіром або печивом.
Грецький Варіс глікос
Ще одна країна з багатовіковими кавовими традиціями - Греція. В Україні, щоб відвадити неугодного нареченого, потрібно викотити йому гарбуза, у Греції - всього лише налити кави. Без пінки.
Греки дуже трепетно ставляться до кавової пінки. Для них - це знак поваги і пошани, тому дорогим гостям завжди наливають каву з густою пишною пінкою.
При цьому жителі «Еллади» люблять сильно обсмажену каву дрібного помелу. Спосіб приготування чимось нагадує турецький, однак греки п'ють досить солодку каву.
Найсолодший варіант кави по-грецьки - varis glikos. Щоб його зварити, вам знадобляться:
- 100 мл води (на дві порції);
- 1 десертна ложка кави дрібного помелу;
- 2 десертні ложки цукру.
Як вже говорилося, греки варять каву так само, як турки. Але є кілька нюансів.
Щоб пінка утворювалася густіше і швидше, напій потрібно постійно помішувати. Крім того, це допоможе швидше розчинитися цукру.
Для більшого пінного ефекту під час приготування можна трохи піднімати турку над вогнем.
Після фінального недоведення до кипіння, зніміть каву з вогню і на хвилину-дві залиште в турці.
Каву наливайте порційно, щоб у кожній чашечці було якомога більше пінки.
Кава по-французьки
Наостанок - самий витончений рецепт з самої витонченої країни у світі.
У перекладі з французької «Café» буквально означає - кава. Кафе на відкритому повітрі - місце, де можна годинами базікати про мистецтво, поезії, живопису, гортати томик Дюма або просто посміхатися перехожим. Це невід'ємна частина французького життя.
Ранок кожного поважаючого себе француза починається з гарячого круассана і кави з молоком. Ближче до обіду п'ють еспрессо, а ввечері - кавові напої з лікерами.
Французи - справжні гурмани. І не тільки в їжі. Вони ніколи не дозволять собі підігрівати каву двічі.
Щоб приготувати каву в кращих французьких традиціях, дістаньте з холодильника:
- 100 мл молока;
- 100 мл вершків;
- 250 мл води;
- 4 чайні ложки кави дрібного помелу;
- цукор за смаком.
Зваріть каву. Для цього налийте воду в турку, всипте в неї каву. Доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
Поки кава трохи остигає, вилийте молоко в каструльку, додайте цукор. Кип'ятіть, поки цукор не розчиниться в молоці. Після цього влийте вершки і збийте. У вас повинна вийти повітряна молочна пінка.
Налийте в кавову чашку середнього розміру каву і молоко в співвідношенні 2 до 1. При цьому молоко з вершковою пінкою наливайте зверху, тонкою цівкою по стінці.
Класична кава по-французьки для сніданку готова. Ласуни можуть прикрасити напій зверху також збитими вершками.
А якій каві ви надаєте перевагу? Розповідайте про це в коментарях.
Немає коментарів:
Дописати коментар