Куди не глянь, жити (і їсти) стає все страшніше і страшніше. Пестициди, ГМО, підсилювачі смаку, барвники ... Ринок швидко прийшов у себе, і на полицях магазинів з'явилися біопродукти. Але чи варто їх купувати і витрачати зайві гроші? Відповідь - у нашій статті.
Біопродукти - це не винахід прогресу. Все нове - це добре забуте старе. Саме такими продуктами харчувалися люди до 40-50-х років минулого століття.
Потім населення планети почало рости не по днях, а по годинах. І його треба було чимось годувати. Тут на виручку людству прийшла наука.
Пестициди, ГМО-продукти, численні консерванти, замінники цукру та інші досягнення хімічної промисловості не тільки дозволили отримувати великі врожаї, але й зробили можливим їсти неїстівне.
Також термін придатності продуктів збільшився в рази завдяки сучасним способам обробки та пакування їжі.
Інше питання, що якість такої їжі значно змінилася. Скажемо чесно, вона погіршилася. Адже і їжаку зрозуміло, що якщо помідор росте не місяць, а тиждень (наприклад), то він не встигає взяти із землі всі необхідні мінерали і вітаміни. А значить, він не такий вже і корисний, яким міг би бути. Після того як незрілий помідор зірвали, його ще й обприскали, щоб він не згнив по дорозі в магазин. У підсумку на прилавок потрапляє продукт із сумнівною харчовою цінністю. Навіть якщо смак у нього нормальний.
Про смак. Ніколи не забуду, як після кількох років у Москві я приїхала провідати свою бабусю в Брянськ. У бабусі, як водиться, були свої помідори й огірки. Смак у них був просто приголомшливий! Я так і сказала, обрадувавши бабусю:
Вау! Я вже й забула, що прості огірки з помідорами можуть бути ТАКИМИ смачними!
Але повернемося до наших помідорів на прилавку. Якщо ми візьмемо біопомідори і звичайні, то, скажімо чесно, біопомідори не зрівняються за смаком з бабусиними. Тому що їх теж зривають зеленими. Але! Їх хоча б не обприскують. Плюс вони ростуть довше, тому що біопродукти не підживлюють такою кількістю прискорювачів росту. Тому й поживна цінність такого помідора вище, а ще біопродукти часто (але не завжди) смачніше.
Молочні продукти
Найкращий спосіб зрозуміти, чим відрізняються біомолоко і масло від звичайних: просто спробуйте і те й інше ВІДРАЗУ, одне за іншим. Хто купував екологічно чисте масло, той знає, що воно з часом жовтіє, та й спочатку має більш жовтий колір. А ось із звичайним маслом навіть самого вищого сорту такого не трапляється.
Здавалося б, дивно. Адже склад абсолютно однаковий, ніяких добавок немає, тільки вершки і молочна закваска. А смак різний.
Вся справа в тому, що корови, які їдять траву, і корови, які знаходяться майже все життя в стійлі і харчуються кукурудзою, виробляють різне молоко. Виявляється, що навіть до корів це відноситься: ти те, що ти їси.
У підсумку хімічний склад біомолока і, відповідно, його похідних інший. Так, в біомолоці міститься удвічі більше омега-3 жирних кислот і на чверть менше омега-6. Нагадаю, що нам потрібні обидва види, але сучасне харчування містить недолік омега-3 і надлишок омега-6. А прагнути треба до балансу. Тому чим більше омега-3, тим краще. Тому біомолоко корисніше.
Крім цього, біомолоко містить більше вітаміну Е, який, у свою чергу, збільшує термін зберігання продукту.
Є ще одна відмінність - смак. Продукти з біомолока смачніше. Якщо в овочах ця різниця може бути несуттєвою, то в молочних продуктах вона велика.
Яйця
Я почала купувати біояйця по доброті душевній ще років 10 тому. Я довгий час мала такий настрій: «Навіщо парити народу мізки всякою екологією. Все одно все росте в одному місці. А навіть якщо і в різних, то навіщо платити більше за те ж саме? Дурять народ ... »
Саме тому я не купувала біопродукти дуже довго. Але виняток становили яйця: мені стало шкода курочок, які світу білого не бачать. Тому я підтримувала гаманцем екологічні птахівництва, де курки живуть як у Христа за пазухою: гуляють на волі і щипають травичку.
Якось раз я купила звичайні яйця і ... трохи їх не викинула. Смак і вигляд у них були як у радянському дитинстві - ніякі. І жовток синюшного кольору. Відразу згадався епізод з дитинства: 80-і роки, я в селі у прабабусі. У неї все як годиться - господарство з живністю. І вона посмажила мені яєчню. Я навідріз відмовилася їсти, бо «яйця у вас дивні - помаранчеві». Прабабуся на мене теж глянула ДУЖЕ дивно: «А якими ж їм ще бути?». «Жовто-біло-блакитними», - відповіла я ...
У купівлі яєць все просто. Це той самий випадок, коли різниця не тільки відчувається на смак, але і безпосередньо відбивається на зовнішньому вигляді. І склад, як ви розумієте, теж зовсім інший. Як і в історії з молоком.
Правди заради треба зауважити, що хитрі виробники навчилися давати куркам «правильний» корм, щоб жовток у яєць був правильного оранжевого кольору. Але смак і хімічний склад все ж залишаються різними, незважаючи на всі їхні хитрощі. Орієнтуватися іноді доводиться за ціною.
М'ясо / птиця
У цьому питанні більшість в замішанні. І не дивно. Складно зрозуміти, наскільки біомясо корисніше звичайного. Звичайно, звичайне м'ясо набагато краще ковбаси. І вже просто виключивши ковбасу з раціону, ви зміцните своє здоров'я. Але ось що стосується якості м'яса, то тут необхідні інші аргументи.
Справа в тому, що звичайна худоба живе в дуже поганих умовах. Я чесно скажу: донедавна мені було шкода грошей на біомясо. Але в один непрекрасний вечір я випадково натрапила на передачу про сучасне виробництво свинячого м'яса в Данії. Данія, до слова, є передовицею в цьому питанні: саме на Данію рівняється свинарство усього світу. Не в сенсі хороших умов для тварин, а в сенсі мінімальних витрат і максимальної продуктивності. Хоча в передачі було сказано, що данські умови утримання свиней теж одні з найкращих (це змушує ще більше жахнутися: що ж тоді діється в інших країнах?).
Так ось. Ридати я почала вже на восьмій хвилині. Це було просто трагічна картина: з кастрацією поросят без наркозу, з їх високою смертністю, з відсутністю місця в загонах, з купою антибіотиків та іншими «принадами» свинячі життя ...
Далі в передачі активно обговорювалася проблема використання антибіотиків. Якщо в загоні захворює одна свиня, то антибіотики підсипають в ЗАГАЛЬНИЙ корм. Тому що так зручніше. Заодно йде профілактика захворюваності у інших особин в загоні.
У підсумку після лікування антибіотиками поколінь свиней з приводу і без їх організм стає особливо уразливий для бактерій і вірусів, тому як антибіотики стають безсилі (віруси і бактерії мутують). Це веде до іншої проблеми - вже у людей. Вживаючи м'ясо таких тварин, ми можемо заразитися цими стійкими до антибіотиків бактеріями. Вже було кілька випадків по світу, коли людину елементарно не могли вилікувати нічим, тому що на нього не діяли ніякі антибіотики.
Тільки вдумайтеся: з м'ясом тварин до нас в організм потрапляє ВСЕ те, чим годували їх, і антибіотики в тому числі.
Так, в біовиробництва теж використовують антибіотики. Але їх використовують за показаннями тільки для тих тварин, які захворіли, а не дають ВСІМ поспіль для профілактики. І умови життя тварин, звичайно ж, в рази краще.
Це ж відноситься і до розведення курок і корів. Все приблизно так само, тільки з маленькими нюансами.
Я не хочу вас лякати. І не закликаю вас ставати вегетаріанцями. Просто відносно вибору м'яса я б рекомендувала дотримуватися принципу «краще менше, та краще». Наприклад, 1-2 рази на тиждень. Тим більше що м'ясо в сучасних умовах стало вже дешевше брокколі (наприклад, в Росії). Тому, може, варто трохи переплатити і їсти спокійно?
Висновки
Якщо вони ще не напросилися самі, то ось коротке резюме.
Якщо ви заробляєте пристойно і можете собі це дозволити, то купуйте якомога більше біопродуктів. Це збереже вам здоров'я в майбутньому. Крім того, такі продукти набагато смачніше. Плюс їх поживна цінність часто (але не завжди) вище, а значить, ви станете наїдатися меншою порцією. Додатковий бонус: ви підтримаєте нещасних тварин.
А в перспективі вийде все одно ДЕШЕВШЕ. Якщо порахувати вартість не куплених в майбутньому ліків і рахунки на лікарів, до яких ви не підете, бо ймовірність міцного здоров'я збільшується пропорційно ЯКОСТІ продуктів харчування.
Якщо витрати на їжу складають значну статтю витрат у вашому бюджеті, то постарайтеся балувати себе такими продуктами хоч іноді. Наприклад:
- Купіть собі одну пачку хорошого вершкового масла для бутербродів, а для випічки купіть масло подешевше.
- З яйцями те ж саме: для випічки і млинців - звичайні, а для омлету або яєчні - домашні.
- Молоко: не так вже воно багато коштує, щоб не побалувати себе хорошим біопродуктом. Ви ж не п'єте його літрами (сподіваюся)!
- Свинина: після описаної вище передачі я особисто перестала їсти звичайну свинину. Ціни на екологічну кусаються, тому я просто різко скоротила її кількість у сімейному раціоні. Тепер купую тільки біо, але дуже рідко (через ціни). Чесно кажучи, я краще з`їм риби або морепродуктів з овочевими стравами. Правда, в гостях не вередую і не випитую, звідки м'ясо брали.
- З куркою простіше: біокурку можна знайти заморожену, тому ціна не сильно відрізняється від ціни звичайної курки.
- Яловичина: хороша яловичина все-таки вирощується в кращих умовах, ніж свинина. А погана ... навіщо вона взагалі вам потрібна?
- Овочі та фрукти: якщо немає коштів на біопродукти, то купуйте сезонну продукцію. Краще всього, якщо вона буде з вашої місцевості. Або з сусідньої. Такі продукти менше обприскують, так як везти їх недалеко.
І наостанок гарна новина. Чим більше ви особисто і інше населення будете купувати біопродукти, тим дешевше вони стануть з часом. Наприклад, 10 років тому в Данії екологічно чисті яблука коштували в чотири (!) рази дорожче звичайних. А тепер ціна практично однакова. Та й з рештою продуктами така ж історія. А все тому, що люди просто стали «голосувати гаманцем» і в підсумку збільшилася кількість біовиробництва, а отже, знизилася ціна.
Так що пам'ятайте: вибираєте ви, споживачі. Так, 10 років - термін чималий, але роки летять так швидко...
Доброго вам здоров'я!
Немає коментарів:
Дописати коментар