Як економити на продуктах харчування


Продукти помітно подорожчали, а доходи у більшості з нас залишилися колишніми. Ми підготували керівництво, яке допоможе вам харчуватися економніше, але як і раніше смачно і ситно.



Скільки б не лився ялин з екранів телевізорів, мовляв, уряд контролює ціни на товари з продовольчого кошика, статистика - річ уперта. За даними Росстату, в кінці 2014 року індекс споживчої впевненості населення знизився на 11 процентних пунктів і склав - 18%.

Більшість громадян відзначають подорожчання продуктів. Індекс зростання цін на них за останні півроку склав 15-20%. Згідно з опитуванням, найсуттєвіше подорожчали цукор, крупи, овочі, фрукти, молочка, м'ясо і риба. При цьому кожен п'ятий опитаний (20%) зізнався, що йому довелося перейти на більш дешеві продукти, а від покупки деяких зовсім відмовитися.

За прогнозами експертів, ціни продовжать рости. А значить, пора вчитися економити. Ми підкажемо вам, як витрачати мінімум грошей на продукти харчування.

В магазині

1. Складайте список покупок і суворо дотримуйтесь його. Для цього розробіть меню на тиждень: сніданки, обіди та вечері. Проінспектуйте кухонні шафи і холодильник і внесіть в список покупок інгредієнти, яких не дістає для приготування намічених страв. Нічого зайвого!

Вести список покупок допоможуть мобільні додатки: Myconomy, «Купи батон!» та інші.

2. Порівнюйте ціни в різних магазинах. Купити все в одному супермаркеті - це зручно. Але часом, якщо прогулятися до булочної за рогом, можна придбати більш смачний і дешевий хліб.

Якщо на моніторинг немає часу, намагайтеся закуповуватися раз на тиждень. «Сьогодні куплю сир, а завтра зайду і докуплю яйця» - підхід, що призведе до незапланованих витрат.

3. Відвідуйте сільськогосподарські ярмарки. Зазвичай вони проходять по осені і навесні, і там можна дуже вигідно купити фермерські продукти: картопля, яйця та інші.

4. Уникайте імпульсивних покупок. Не купуйте продукти не зі списку тільки тому, що вони дешеві або раптом захотілося: «О! Знижка на пекінську капусту! Треба взяти, зазвичай вона на 10 рублів дорожче »(впевнені, що будете її їсти?),« Ммм, тістечко! Хочу! Хочу! »(а як же дієта?).

Не беріть в магазин дітей: їх «хочу» складніше протистояти. Одна сила волі не врятує.

5. Використовуйте дисконтні карти. Можливо, за її придбання доведеться заплатити, але це одноразова трата, а знижками можна буде користуватися кожен раз, відвідуючи даний магазин.

6. Отоварюйтеся оптом. Борошно, цукор, сіль, макарони і спеції потрібні завжди. Плюс у них тривалий термін зберігання. Значить, можна брати про запас. Тим більше ціни в оптових торгових точках, як правило, нижче.

«Куди мені стільки? Мені ніде це зберігати », - типові заперечення господинь на пораду купувати продукти великими партіями. Рішення просте: отоварюються вскладчину з друзями. Купивши упаковку рису і розділивши його між собою, ви швидко відчуєте вигоду такого підходу.

7. Дивіться вниз. За правилами мерчандайзингу найдорожчі товари розміщуються на полицях на рівні очей покупця, а найдешевші - на нижніх стелажах. Не лінуйтеся нахилятися і вивчати нижчий асортимент.

Крім того, не заглядайте в відділи, які вам не потрібні (розділіть продукти в списку по групах: м'ясо, овочі і так далі). І не забувайте, що магазин слід відвідувати ситим.

8. Вимкніть «автопілот». Ми часто блукаємо по магазину, думаючи про своє і машинально складаючи продукти в корзину. Згадайте, як прикро, коли вдома виявляєш, що яблука биті, а печиво в пачці поламано. Вибирайте продукти уважно.

9. Не переплачуйте за ім'я. Продукти відомих марок коштують дорожче. Але це не завжди гарантія якості і смаку. Придивіться до менш іменитих, але більш дешевих аналогів. Наприклад, торгових марок мережевих магазинів. Як правило, смакові характеристики ходових товарів (рослинна олія, бакалія та інше) не відрізняються від брендових.

10. Не переплачуйте за упаковку. Молоко в непоказному пакеті може бути смачніше і дешевше напою в пляшці, а сипучі продукти на вагу вигідніше упакованих в барвисті коробочки.

11. Звертайте увагу на вагу і літраж. Часто на полицях стоїть однаковий товар, але один дешевше іншого, наприклад, на 5 рублів. Не поспішайте хапати те, що подешевше. Порівняйте різницю у вазі або об'ємі цих продуктів. Вигідніше брати «повноцінний» кілограм, ніж 940 грам.

12. Не купуйте напівфабрикати. Вони апріорі дорожче приготованих самостійно (від «А» до «Я») страв. Не дозволяйте собі лінуватися: готуйте пельмені, голубці і котлети самі і зберігайте їх у морозилці.

І ще. Нарізний хліб і ковбаса завжди дорожче. Хіба ви не можете самі нарізати буханець?

13. Не бійтеся прострочення. Знижкова політика мережевих продовольчих магазинів - предмет для окремої розмови. Але коли термін придатності товару закінчується, продавці готові бути по-справжньому щедрими. Як правило, продукти «з таймером» цілком придатні. Головне - використовувати їх як можна швидше.

Виняток - кисломолочні продукти. З ними легко отримати харчове отруєння, тому краще купувати тільки свіже.

14. Не витрачайтеся на бутильовану воду. Вигідніше купити одного разу фільтр для очищення.

15. Зберігайте чеки. Вони допоможуть вести сімейний бюджет.

На кухні

1. Скорегуйте раціон. Наприклад, включайте в меню м'ясо птиці натомість свіжої риби. Замінюйте інгредієнти на більш дешеві, коли це можливо (горбуша замість форелі, адигейські сири замість моцарели).

2. Придивіться до субпродуктів. Ніщо не зрівняється зі стейком з соковитої вирізки, але печінка, серце та інші субпродукти можна приготувати дуже смачно. Купуйте їх час від часу замість м'яса - заощадите і прокачаєте кулінарний досвід.

3. Слідкуйте за кулінарними сайтами. Там часто з'являються бюджетні рецепти. Зберігайте їх для себе. Вони допоможуть вам складати тижневе меню і список покупок.

4. Готуйте самі те, що можна зробити в домашніх умовах. Наприклад, квас. У магазині півторалітрова пляшка цього напою коштує в середньому 50 рублів. Три літри домашнього квасу обійдуться вам всього в 20 рублів.

5. Готуйте по сезону. Салат зі свіжих помідорів та огірків взимку може влетіти в копієчку. Капуста і морква в цей час року набагато дешевше. Зробіть салат з них - вийде так само смачно і корисно.

6. Не готуйте занадто багато. Є господині, у яких «рука трохи не бере». Якщо варити борщ, то у великій каструлі, якщо смажити котлети, то повну сковороду. Подібне марнотратство, як правило, закінчується тим, що половина приготованого летить у смітник. Навчіться готувати рівно стільки, скільки з'їсте.

Як варіант - не готуйте, поки не з'їсте приготоване.

7. Робіть заготовки. Мова не про трилітрові банки з соліннями. При сучасному темпі життя та урбанізації це заняття на любителя. Але заморозити зелень і ягоди може кожен.

Порубати дрібно петрушку, кріп та інші улюблені трави, покладіть в контейнер і відправте в морозилку. Ароматна приправа завжди під рукою.

8. У першу чергу використовуйте швидкопсувні продукти. Купили йогурт, поставили в холодильник, а через п'ять днів, коли згадали про нього і захотіли з'їсти, виявилося, що він прострочений. У результаті кілька десятків рублів відправляються в смітник. Знайоме?

Щоб не потрапляти більше в такі ситуації, наклеюйте на швидкопсувні продукти яскраві стікери: «з'їсти до четверга», «використати до кінця тижня» і так далі.

9. Зберігайте продукти правильно. Дотримання умов зберігання запобігає передчасному псуванню продуктів. 

До речі, про ощадливість. Багатьом продуктам можна подарувати «друге життя». Хліб почав підсихати? Зробіть сухарі і додайте в салати.

Як бачите, щоб економити на їжі, не обов'язково бути педантом. Слідувати цим рекомендаціям зможе кожен. Але головне - не будьте фанатичні у продуктовій економії. Іноді можна і потрібно дозволяти собі що-небудь смачне або улюблене.

Джерело статті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...