«І колу, будь ласка»: чи так шкідливий найпопулярніший у світі напій


Кола роз'їдає залізо. Кола - кращий засіб для чищення квартири. А ще вважається, що саме колою поліцейські в США змивають плями крові з місць злочину. Незважаючи на це, багато хто п'є її мало не щодня. Ми вирішили розібратися в тому, чи така шкідлива кола, як про неї говорять.


Щоб зрозуміти, чому колу забороняють до вживання, потрібно розібратися, через що вона така шкідлива. Відкинемо дешеві факти про те, що вона роз'їдає залізо, і розберемося, як вона впливає на наш організм.

40 чайних ложок цукру

Шкоди організму більше інших інгредієнтів завдає цукор. У колі його дійсно багато. На 100 грам напою - 9 грам цукру. Мабуть, краще пити сік. Наприклад, яблучний. Давайте запитаємо Google про те, скільки цукру в такому соку.



Міф про те, що напій містить неймовірну кількість цукру, популярний і є чи не основним каменем спотикання для тих, хто любить колу. І хоча споживати таку кількість вуглеводів з напою - не найкраща ідея, кола нічим не гірше усього розмаїття соків в магазинах.

Десятки статей, барвисто описують процес потрапляння цукру з коли в кров, виділення інсуліну, переробку цукру в жир, - це правда. Але той же процес відбувається завжди, коли ви вживаєте вуглеводи, особливо з низьким глікемічним індексом. Строго кажучи, для вашої фігури байдуже, вип'єте ви стакан коли або стакан апельсинового соку - результат для організму буде однаковим.

З цієї причини дієтична кола стає дуже цікавою альтернативою. Замість цукру в ній міститься штучний цукрозамінник, і зазначені на баночці 0,2 кілокалорії є абсолютною правдою.

Як кола роз'їдає шлунок

У 2008 році було проведено дослідження, яке довело, що кола дозволяє розщеплювати фітобезоари - камені в шлунку, що складаються із залишків рослинної їжі. І хоча напій може розщеплювати чужорідні тіла в шлунку, роз'їсти сам шлунок йому не під силу.

Ортофосфорна кислота, що міститься в колі, має pH 2,8. У той час як соляна кислота, яка перебуває в шлунку, в нормальному стані має pH від 1,5 до 2,5. Чим нижче цей показник, тим вища кислотність, тому кислота в колі менш агресивна, ніж соляна. У багатьох європейських країнах колу виписують лікарі, так як вона досить ефективно лікує розлади шлунка.

Кофеїн

Випиваючи по чашці кави щодня, ми чомусь боїмося кофеїну, який міститься в колі. До слова, на 1 літр напою припадає 80 міліграм кофеїну. В одній чашці еспресо, приміром, 212 міліграм, а в чашці капучіно - 154 міліграма.

Мене як людину, яка з дитинства не переносить каву, кола неслабо бадьорить і додає енергії. Люди ж, які п'ють каву щодня, не відчують від кофеїну в колі особливого ефекту. До речі, якщо ви захочете підбадьоритися колою, краще купувати дієтичну версію. У ній міститься на 40% більше кофеїну.

Навіщо виправдовувати колу

Щоб показати, що головне в їжі - знати міру. Як і будь-який інший харчовий продукт, вироблений людиною, кола не несе користі організму (за винятком рідкісних випадків). У той же час стакан напою не завдасть вам і ніякої шкоди. 
Ми не закликаємо вас пити літр коли кожен день. Через цукор, що міститься в ній. Це точно не принесе користі вашому здоров'ю. Але не варто на кожному розі кричати про шкоду коли, при цьому лицемірно поїдаючи батончик і запиваючи його соком. 
Якщо, звичайно, батончик не протеїновий, а сік не свіжовичавлений.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...