Нездужання, організм немов вивертає зсередини - такими можуть бути наслідки сумнівного пиріжка на вокзалі. З харчовими отруєннями стикалися багато. Але мало хто знає, як діяти при цьому розладі. Ми розповімо, якими бувають харчові отруєння і що робити при інтоксикації.
Харчове отруєння - гострий розлад травлення, викликане вживанням неякісних або токсичних продуктів і напоїв.
Типи:
- Харчові токсикоінфекції (ХТІ). Виникають через вживання їжі, зараженої патогенними мікроорганізмами. Наприклад, несвіжі продукти. Також спровокувати ХТІ може недотримання санітарно-гігієнічних норм.
- Токсичні (неінфекційні) отруєння. Виникають при попаданні в організм з їжею природних або хімічних токсинів. Наприклад, отрути неїстівних грибів і рослин, а також хімікатів.
Останній тип отруєнь найбільш небезпечний. Не варто боротися з ними самостійно. При підозрі на неінфекційний характер отруєння слід відразу звернутися до лікаря.
Також, незалежно від виду отруєння, кваліфікована медична допомога необхідна вагітним і годуючим жінкам, дітям і літнім.
Але зазвичай люди стикаються з токсикоінфекцією, яку можна вилікувати самостійно. Далі мова піде про те, які кроки зробити, щоб самостійно впоратися з ХТІ.
Симптоми і патогенез
Проходження харчової токсикоінфекції залежить від віку і загального стану людини, а також виду патогенних бактерій. Але загальна картина така:
- нав'язлива нудота;
- багаторазова блювота;
- слабкість, нездужання;
- змінений колір обличчя;
- діарея;
- озноб;
- підвищена температура тіла.
Для ХТІ характерний короткий період інкубації. Перші ознаки з'являються через 2-6 годин після прийому їжі і без лікування швидко прогресують.
Лікування
Крок 1. Промивання шлунка
При появі перших симптомів потрібно видалити з організму залишки токсичною їжі. Для цього промивають шлунок. Алгоритм дій той же, що при наданні першої допомоги.
- Приготуйте слабкий розчин перманганату калію (марганцівки) або харчової соди (на 1,5-2 літра води кімнатної температури 1 столова ложка соди).
- Випийте трохи розчину.
- Викличте блювоту (двома пальцями натисніть на корінь язика).
- Повторіть процедуру кілька разів, поки блювотні маси не стануть чистими.
Крок 2. Прийом сорбентів
Сорбенти - це препарати, що допомагають виводити токсини з організму. Найвідомішим з них є активоване вугілля.
Активоване вугілля зменшує всмоктування в шлунково-кишковий тракт токсинів, солей важких металів, алкалоїдів та інших шкідливих речовин, а також сприяє їх виведенню з організму.
Дозування при отруєнні: одна таблетка на кожні 10 кг маси тіла.
Іншими словами, якщо ви важите 70 кг, то вам буде потрібно мінімум сім таблеток. У важких випадках дозування слід збільшити.
При отруєнні вугілля краще приймати у вигляді водної суспензії. Для цього потовчіть таблетки і змішайте з 100 мл кип'яченої води кімнатної температури. На смак ця суміш досить противна, зате ефективно бореться з отруєнням.
Також замість звичайного можна використовувати біле вугілля. Вважається, що це виборчий, концентрований сорбент. Він не просто виводить токсини, але і зберігає поживні речовини. При цьому дозування зменшується вдвічі: для дорослого 2-4 таблетки, залежно від ступеня отруєння.
Замість вугілля можна застосовувати інші сорбенти (по інструкції). Наприклад, «Смекту», «Лактофільтрум», «Ентеросгель» та інші.
Крок 3. Рясне пиття
Блювота і діарея сильно зневоднюють організм - потрібно поповнювати втрати рідини і підтримувати водний баланс.
Пийте не менше 2-3 літрів кип'яченої води на добу.
Воду рекомендується підсолювати: на літр води 1 чайна ложка кухонної солі. Сольовий розчин можна чергувати з солодким неміцним чаєм.
Також можна приймати спеціальні регідратаційні засоби: «Регідрон», «Ораліт» та інші. Це порошки і розчини, що містять мінеральні солі і глюкозу і попереджуючі зневоднення.
Інші ліки
Що стосується прийому інших препаратів при токсикоінфекціях, є кілька загальних правил:
- Коли припиниться активна блювота, можна застосовувати препарати, що відновлюють мікрофлору кишечника («Хілак форте», «Лінекс», «Мезим» та інші).
- Якщо піднялася температура вище 37,5 градусів, її необхідно збити жарознижувальними («Парацетамол», «Ібупрофен» та інші).
- Не рекомендується прийом знеболюючих: вони можуть ускладнити діагностику у разі ускладнень.
- Протимікробні препарати (в основному це антибіотики) застосовуються у важких випадках токсикоінфекції та призначаються виключно лікарем.
Крок 4. Режим і дієта
При харчовій інфекції хворий відчуває сильну слабкість. Слід дотримуватися постільного режиму і першу добу відмовлятися від їжі (якщо порушений апетит і організм відторгає їжу).
На другий чи третій день можна дозволити собі кисіль, сухарі (без маку, родзинок, ванілі і будь-яких інших добавок), а також рідке картопляне пюре або геркулесову кашу, приготовані на воді.
У міру активного лікування симптоми відступають - поліпшення має наступити вже через кілька годин. Остаточно організм приходить в норму, як правило, протягом трьох діб. Але ще кілька днів можуть зберігатися болі в животі, слабкість, метеоризм.
Якщо основні симптоми (діарея, блювота, температура) не зменшуються і не проходять більше шести годин з моменту початку лікування, зверніться до лікаря.
Крок 5. Профілактика
Від харчових інфекцій не застрахований ніхто. Але в силах кожного звести їх ризик до мінімуму.
- Мийте руки перед їжею.
- Слідкуйте за чистотою на кухні, дотримуйтесь технології приготування страв.
- Зберігайте продукти правильно.
- Будьте вимогливі до якості продуктів при покупці. Наприклад, не купуйте рибу з аміачним запахом і «іржавим» нальотом.
- Не їжте в сумнівних гастрономічних закладах, не пийте воду з-під крана.
Дотримуйтесь цих та інших запобіжних заходів і будьте здорові!
Немає коментарів:
Дописати коментар