Що робити при харчовому отруєнні


Нездужання, організм немов вивертає зсередини - такими можуть бути наслідки сумнівного пиріжка на вокзалі. З харчовими отруєннями стикалися багато. Але мало хто знає, як діяти при цьому розладі. Ми розповімо, якими бувають харчові отруєння і що робити при інтоксикації.



Харчове отруєння - гострий розлад травлення, викликане вживанням неякісних або токсичних продуктів і напоїв.


Типи:

  • Харчові токсикоінфекції (ХТІ). Виникають через вживання їжі, зараженої патогенними мікроорганізмами. Наприклад, несвіжі продукти. Також спровокувати ХТІ може недотримання санітарно-гігієнічних норм.
  • Токсичні (неінфекційні) отруєння. Виникають при попаданні в організм з їжею природних або хімічних токсинів. Наприклад, отрути неїстівних грибів і рослин, а також хімікатів.
Останній тип отруєнь найбільш небезпечний. Не варто боротися з ними самостійно. При підозрі на неінфекційний характер отруєння слід відразу звернутися до лікаря.
Також, незалежно від виду отруєння, кваліфікована медична допомога необхідна вагітним і годуючим жінкам, дітям і літнім.

Але зазвичай люди стикаються з токсикоінфекцією, яку можна вилікувати самостійно. Далі мова піде про те, які кроки зробити, щоб самостійно впоратися з ХТІ.

Симптоми і патогенез

Проходження харчової токсикоінфекції залежить від віку і загального стану людини, а також виду патогенних бактерій. Але загальна картина така:

  • нав'язлива нудота;
  • багаторазова блювота;
  • слабкість, нездужання;
  • змінений колір обличчя;
  • діарея;
  • озноб;
  • підвищена температура тіла.

Для ХТІ характерний короткий період інкубації. Перші ознаки з'являються через 2-6 годин після прийому їжі і без лікування швидко прогресують.

Лікування

Крок 1. Промивання шлунка

При появі перших симптомів потрібно видалити з організму залишки токсичною їжі. Для цього промивають шлунок. Алгоритм дій той же, що при наданні першої допомоги.

  1. Приготуйте слабкий розчин перманганату калію (марганцівки) або харчової соди (на 1,5-2 літра води кімнатної температури 1 столова ложка соди).
  2. Випийте трохи розчину.
  3. Викличте блювоту (двома пальцями натисніть на корінь язика).
  4. Повторіть процедуру кілька разів, поки блювотні маси не стануть чистими.

Крок 2. Прийом сорбентів

Сорбенти - це препарати, що допомагають виводити токсини з організму. Найвідомішим з них є активоване вугілля.

Активоване вугілля зменшує всмоктування в шлунково-кишковий тракт токсинів, солей важких металів, алкалоїдів та інших шкідливих речовин, а також сприяє їх виведенню з організму.

Дозування при отруєнні: одна таблетка на кожні 10 кг маси тіла.

Іншими словами, якщо ви важите 70 кг, то вам буде потрібно мінімум сім таблеток. У важких випадках дозування слід збільшити.

При отруєнні вугілля краще приймати у вигляді водної суспензії. Для цього потовчіть таблетки і змішайте з 100 мл кип'яченої води кімнатної температури. На смак ця суміш досить противна, зате ефективно бореться з отруєнням.

Також замість звичайного можна використовувати біле вугілля. Вважається, що це виборчий, концентрований сорбент. Він не просто виводить токсини, але і зберігає поживні речовини. При цьому дозування зменшується вдвічі: для дорослого 2-4 таблетки, залежно від ступеня отруєння.

Замість вугілля можна застосовувати інші сорбенти (по інструкції). Наприклад, «Смекту», «Лактофільтрум», «Ентеросгель» та інші.

Крок 3. Рясне пиття

Блювота і діарея сильно зневоднюють організм - потрібно поповнювати втрати рідини і підтримувати водний баланс.

Пийте не менше 2-3 літрів кип'яченої води на добу.

Воду рекомендується підсолювати: на літр води 1 чайна ложка кухонної солі. Сольовий розчин можна чергувати з солодким неміцним чаєм.

Також можна приймати спеціальні регідратаційні засоби: «Регідрон», «Ораліт» та інші. Це порошки і розчини, що містять мінеральні солі і глюкозу і попереджуючі зневоднення.

Інші ліки

Що стосується прийому інших препаратів при токсикоінфекціях, є кілька загальних правил:

  • Коли припиниться активна блювота, можна застосовувати препарати, що відновлюють мікрофлору кишечника («Хілак форте», «Лінекс», «Мезим» та інші).
  • Якщо піднялася температура вище 37,5 градусів, її необхідно збити жарознижувальними («Парацетамол», «Ібупрофен» та інші).
  • Не рекомендується прийом знеболюючих: вони можуть ускладнити діагностику у разі ускладнень.
  • Протимікробні препарати (в основному це антибіотики) застосовуються у важких випадках токсикоінфекції та призначаються виключно лікарем.

Крок 4. Режим і дієта

При харчовій інфекції хворий відчуває сильну слабкість. Слід дотримуватися постільного режиму і першу добу відмовлятися від їжі (якщо порушений апетит і організм відторгає їжу).

На другий чи третій день можна дозволити собі кисіль, сухарі (без маку, родзинок, ванілі і будь-яких інших добавок), а також рідке картопляне пюре або геркулесову кашу, приготовані на воді.

У міру активного лікування симптоми відступають - поліпшення має наступити вже через кілька годин. Остаточно організм приходить в норму, як правило, протягом трьох діб. Але ще кілька днів можуть зберігатися болі в животі, слабкість, метеоризм.

Якщо основні симптоми (діарея, блювота, температура) не зменшуються і не проходять більше шести годин з моменту початку лікування, зверніться до лікаря.

Крок 5. Профілактика

Від харчових інфекцій не застрахований ніхто. Але в силах кожного звести їх ризик до мінімуму.

  1. Мийте руки перед їжею.
  2. Слідкуйте за чистотою на кухні, дотримуйтесь технології приготування страв.
  3. Зберігайте продукти правильно.
  4. Будьте вимогливі до якості продуктів при покупці. Наприклад, не купуйте рибу з аміачним запахом і «іржавим» нальотом.
  5. Не їжте в сумнівних гастрономічних закладах, не пийте воду з-під крана.


Дотримуйтесь цих та інших запобіжних заходів і будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...