Користь і шкода зеленого чаю


Про існування зеленого чаю в Європі дізналися відносно недавно. На сході ж його вирощують і п'ють уже протягом декількох тисячоліть. Загальну любов і популярність цей напій завоював не тільки через свою здатності чудово тамувати спрагу, а й за притаманні йому лікувальні властивості.

Своєрідні смак і запах зеленого чаю здаються європейцям незвично різкими. Тим не менш, останнім часом, у цього чудового напою з'являється все більше шанувальників.

Користь зеленого чаю

Корисні властивості
  1. Вживання слабо завареного чаю добре вплине на роботу печінки і жовчного міхура і принесе користь.
  2. Корисно пити при різних простудних і запальних захворюваннях.
  3. У поєднанні з лимоном зелений чай перетворюється в ефективний потогінний засіб.
  4. Людям, які працюють на шкідливих виробництвах чай корисний і необхідний через його здатності виводити з організму важкі метали.

Чим корисний зелений чай?
  1. Використання для профілактики онкологічних захворювань. Чай містить речовину - галлат епігаллокатехін. Ця речовина має потужну протиракову дію. Саме на основі галлата епігаллокатехіна вчені планують створити засіб здатний зцілювати від онкологічних захворювань, це основна користь напою.
  2. Застосування у профілактиці та лікуванні панкреатиту.
  3. Користь для травневої системи. Здатний підвищити травний тонус і поліпшити вироблення ферментів у підшлунковій залозі. Так що навіть якщо стан підшлункової в нормі, все одно для профілактики не зайве випити перед їжею чашечку цілющого напою.

Шкода зеленого чаю

Коли напій може нашкодити? Нашкодити може не тільки зелений чай, але і чорний, а також кава. Всі ці напої містять кофеїн, який в невеликій кількості збуджує, додає сили, справляється з втомою. Проте навіть мала кількість кофеїну може завдати шкоди гіпертонікові - людині, яка має величину артеріального тиску вище норми.

Шкода: кофеїн в зеленому чаї
Не дивлячись на поширену думку про те, що при гіпертонії шкідлива саме кава, вміст кофеїну в ній відчутно менше ніж у зеленому чаї. Інтенсивність виділення кофеїну з сухого чайного листа, безпосередньо залежить від способу його заварки. Чим вище температура води при заварці, тим більша кількість кофеїну буде містити напій. Так що гіпертонікам використовувати для заварювання чаю крутий окріп не варто.

Міцний зелений чай випитий на голодний шлунок може викликати напад нудоти і запаморочення. Якщо ж випити міцного чаю незадовго перед сном, то швидше за все нормально заснути вже не вийде, адже кофеїн збуджує нервову систему.

Зелений чай для схуднення
Рекламовані останнім часом способи схуднення за допомогою зеленого чаю, теж досить сумнівні. Пити його радять замість їжі, заварюючи його молоком до коричневого кольору. Такий напій, що містить кінські дози кофеїну, дійсно може на пів дня відбити апетит, але при цьому викликати занепад сил і схильність до безпричинних істерик через перезбудження.

Чи можна пити зелений чай?
Не бажано запивати їм ліки. Шкоди тут звичайно не буде. Користі правда теж. Просто всі прийняті ліки благополучно і в найкоротші терміни будуть виведені з організму, не встигнувши навіть подіяти.

Відбудеться це тому, що зелений чай крім всіх своїх цілющих властивостей є ще й потужним антиоксидантом. Саме з його здатністю виводити токсини вчені пов'язують феномен довгожителів Японії. У цій країні чаювання - шанована традиція, а серед її жителів багато доживають до 100 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...